Recent Posts

wtorek, 17 listopada 2015

Pieczona łopatka marynowana w musztardzie

Myślałam o jakimś wyrazistym smaku i do tego przepisu wykorzystałam dwa rodzaje musztard. Obie idealnie się uzupełniają. Smak i te cudowne kuleczki (oczywiście wiadomo - gorczyca). Wyszło smacznie a jakże prosto.


Składniki:
  • 1 – 1 ½  kg łopatki
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • Woda około 200 ml
  • 50 ml śmietany 18%
  • 1 łyżeczka mąki
  • sól





Wykonanie:

Obie musztardy łączymy. Mięso nacieramy z obu stron. Warto nakłuć je w wielu miejscach aby musztarda lepiej zamarynowała mięso. Pozostawiamy na około 1 -2 godzin. Po tym czasie pieczemy w piekarniku w temperaturze 190 o C przez około 1 ½ godziny. Podpiekamy z jednej strony, obracamy, podpiekamy z drugiej strony i przykrywamy folią aluminiową. Gdy mięso będzie upieczone wyjmujemy deskę. Do naczynia w którym łopatka była pieczona wlewamy około szklanki wody. Całość zlewamy do garnka. Odlewamy niewielką ilość, dodajemy 50 ml śmietany oraz 1 łyżeczkę mąki. Mieszamy i ponownie umieszczamy w garnku. Chwilę gotujemy aby zgęstniało. Ewentualnie doprawiamy solą. Mięso kroimy w plastry i polewamy przygotowanym sosem. SMACZNEGO.

2 komentarze:

Jaskiniowiec Gotuje pisze...

Kolejne świetne danie do wykorzystania. Zapisuję do ulubionych:-)

Ewa Górska pisze...

Bardzo się cieszę, że korzystasz z przepisów i dziękuję za komentarz.

Prześlij komentarz