Recent Posts

sobota, 14 listopada 2015

Jabłecznik na biszkopcie z kremem budyniowym i czekoladową polewą

Klasyczny jabłecznik na biszkopcie z lekką nutą poziomek i aksamitnym kremem budyniowym skąpany w czekoladowej polewie - czyż może być coś bardziej smacznego? Problem jest tylko w tym, że trzeba pilnować siebie aby nie zjeść go zbyt dużo. (Przepis na typową, podłużną blaszkę do piekarnika).


Składniki:

Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu

Masa jabłkowa:
  • 1 ½ kg jabłek ( po obraniu )
  • 1 galaretka poziomkowa
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka żelatyny

Krem budyniowy:
  • ½ l mleka
  • Opakowanie budyniu waniliowego
  • 200 gram masła
  • Niecała szklanka cukru

Polewa :
  • ½ kostki margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżki kakao





Wykonanie:

Gotujemy budyń waniliowy w ½ l mleka ( zgodnie z przepisem na opakowaniu ). Odstawiamy do ostygnięcia. Z podanych składników na ciasto pieczemy biszkopt. Dokładny sposób wykonania biszkoptu w przepisie na cytrynkę ( prezentowane na blogu ). Obrane jabłka kroimy w kostkę przesmażamy z dodatkiem cukru. Gdy jabłka zaczną się szklić wsypujemy galaretkę poziomkową i łyżkę żelatyny. Chwilę razem gotujemy. Na przestudzony biszkopt wykładamy masę jabłkową. Masło ucieramy z niecałą szklanką cukru na jednolitą masę i dodajemy stopniowo zimny budyń ( nadal ucieramy ). Gotowy krem wykładamy na wystudzone jabłka. W garnku umieszczamy ½ kostki margaryny, 4 łyżki cukru, łyżkę wody i 2 łyżki kakao. Podgrzewamy ciągle mieszając lecz nie gotujemy. Studzimy. Chłodną polewą polewamy ciasto. I teraz wystarczy trochę zaczekać aż ciasto będzie zupełnie zimne. SMACZNEGO. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz