Klasyczny jabłecznik na biszkopcie z
lekką nutą poziomek i aksamitnym kremem budyniowym skąpany w czekoladowej
polewie - czyż może być coś bardziej smacznego? Problem jest tylko w tym, że trzeba
pilnować siebie aby nie zjeść go zbyt dużo. (Przepis na typową, podłużną blaszkę do piekarnika).
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
Masa jabłkowa:
- 1 ½ kg jabłek ( po obraniu )
- 1 galaretka poziomkowa
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka żelatyny
Krem
budyniowy:
- ½ l mleka
- Opakowanie budyniu waniliowego
- 200 gram masła
- Niecała szklanka cukru
Polewa :
- ½ kostki margaryny
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka wody
- 2 łyżki kakao
Wykonanie:
Gotujemy budyń
waniliowy w ½ l mleka ( zgodnie z
przepisem na opakowaniu ). Odstawiamy do ostygnięcia. Z podanych składników
na ciasto pieczemy biszkopt. Dokładny sposób wykonania biszkoptu w przepisie na
cytrynkę ( prezentowane na blogu ).
Obrane jabłka kroimy w kostkę przesmażamy z dodatkiem cukru. Gdy jabłka zaczną się
szklić wsypujemy galaretkę poziomkową i łyżkę żelatyny. Chwilę razem gotujemy. Na
przestudzony biszkopt wykładamy masę jabłkową. Masło ucieramy z niecałą
szklanką cukru na jednolitą masę i dodajemy stopniowo zimny budyń ( nadal ucieramy ). Gotowy krem wykładamy
na wystudzone jabłka. W garnku umieszczamy ½ kostki margaryny, 4 łyżki cukru,
łyżkę wody i 2 łyżki kakao. Podgrzewamy ciągle mieszając lecz nie gotujemy.
Studzimy. Chłodną polewą polewamy ciasto. I teraz wystarczy trochę zaczekać aż
ciasto będzie zupełnie zimne. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz