Recent Posts

czwartek, 5 listopada 2015

Kurczak faszerowany pieczarkami i suszonymi pomidorami

To już kolejny przepis na faszerowanego (wyluzowanego) kurczaka. Efektowne danie. Wymaga trochę pracy, ale warto, szczególnie gdy biesiadnikom smakuje. Moi byli zadowoleni i to było najważniejsze.


Składniki:
  • 1 kurczak
  • ½ kg mięsa wołowego mielonego
  • ½ kg mięsa wieprzowego mielonego
  • ½ kg pieczarek
  • Suszone pomidory ze słoika ( połowa )
  • Pęczek natki pietruszki
  • Sól
  • Pieprz
  • Czerwony delikat do mięs
  • 1 łyżka oleju
  • 2 jajka






Wykonanie:

Kurczaka luzujemy ( przecinamy przez środek piersi i delikatnie usuwamy kości tak aby nie uszkodzić skóry ). Część piersi odcinamy, kroimy na kawałki. Odkładamy do miski. Pieczarki siekamy na mniejsze kawałki, lekko solimy  i przesmażamy na łyżce oleju. Do miski z piersią z kurczaka dodajemy mięsa mielone, przestudzone pieczarki, posiekane suszone pomidory i pietruszkę oraz jajka. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy na jednolitą masę. Kurczaka zszywamy ( od szyi )i tworzymy coś w rodzaju  worka. Wypełniamy go farszem. Zszywamy do końca. Kurczaka na zewnątrz przyprawiamy czerwonym delikatem. Pozostawiamy na około godzinę. Pieczemy w temperaturze 190 o C przez około 2 godziny ( zależnie od wagi, 1kg =1 godzina ). Przyrumieniamy z jednej strony ( od strony piersi ), obracamy przyrumieniamy z drugiej strony. Ponownie obracamy i przykrywamy folia aluminiową. W ten sposób pieczemy do końca. Po upieczeniu kroimy w plastry. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz