To już kolejny przepis na faszerowanego (wyluzowanego) kurczaka. Efektowne
danie. Wymaga trochę pracy, ale warto, szczególnie gdy biesiadnikom smakuje.
Moi byli zadowoleni i to było najważniejsze.
Składniki:
- 1 kurczak
- ½ kg mięsa wołowego mielonego
- ½ kg mięsa wieprzowego mielonego
- ½ kg pieczarek
- Suszone pomidory ze słoika ( połowa )
- Pęczek natki pietruszki
- Sól
- Pieprz
- Czerwony delikat do mięs
- 1 łyżka oleju
- 2 jajka
Wykonanie:
Kurczaka
luzujemy ( przecinamy przez środek piersi
i delikatnie usuwamy kości tak aby nie uszkodzić skóry ). Część piersi
odcinamy, kroimy na kawałki. Odkładamy do miski. Pieczarki siekamy na mniejsze kawałki,
lekko solimy i przesmażamy na łyżce
oleju. Do miski z piersią z kurczaka dodajemy mięsa mielone, przestudzone
pieczarki, posiekane suszone pomidory i pietruszkę oraz jajka. Przyprawiamy
solą i pieprzem. Wyrabiamy na jednolitą masę. Kurczaka zszywamy ( od szyi )i tworzymy coś w rodzaju worka. Wypełniamy go farszem. Zszywamy do
końca. Kurczaka na zewnątrz przyprawiamy czerwonym delikatem. Pozostawiamy na
około godzinę. Pieczemy w temperaturze 190 o C przez około 2 godziny
( zależnie od wagi, 1kg =1 godzina ).
Przyrumieniamy z jednej strony ( od
strony piersi ), obracamy przyrumieniamy z drugiej strony. Ponownie
obracamy i przykrywamy folia aluminiową. W ten sposób pieczemy do końca. Po
upieczeniu kroimy w plastry. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz