Recent Posts

niedziela, 29 listopada 2015

Szarlotka – czyli żubrówka z sokiem jabłkowym

Drink ten należy  z pewnością do klasyki – chociaż okres świetności i moda na ten napój chyba już minęły. Szkoda, bo jego kluczowe składniki to nasze narodowe specjały. Trawa żubrowa  (Turówka leśna) rośnie podobno jedynie w Białowieskiej Puszczy, a jabłka to przecież nasz sztandarowy produkt eksportowy. Ciekawostką mojego drinka jest to, że powstał w całości z domowych produktów. Przepis na sok jabłkowy pasteryzowany znajdziecie na tym blogu. Wódka – to produkt domowy uzyskany z destylacji nieudanego wina jabłkowego. Na jej bazie powstała żubrówka – co jest sprawą niezwykle prostą, bo wymaga to jedynie włożenia kilku trawek do butelki. Jeśli więc ktoś z Was szarlotki do tej pory nie pił – niech koniecznie spróbuje, a jeśli miał już tą okazję – niech sobie o niej przypomni. Polecam!




Składniki:
  • Żubrówka – 50 ml
  • Sok jabłkowy – do smaku (tu ok. 100 ml)
  • Lód
  • Plasterek cytryny do dekoracji i smaku

Wykonanie:

Niezwykle proste. Wszystko mieszamy w szklance i gotowe.

Przepis na żubrówkę : ½ l wódki 40%, 2 trawki Turówki leśnej, szczypta cukru ( ¼ łyżeczki na 1 l ). Odstawiamy na dwa tygodnie i po tym czasie delektujemy się naturalnym trunkiem.



Autor: Mirosław Górski

0 komentarze:

Prześlij komentarz