Świeżą gęś/pierś można jeszcze kupić w
sklepie (widziałam). Czyli sezon na
gęsi nadal trwa. Pyszne mięso. Wiele lat go nie doceniałam i to był błąd. Teraz
nadrabiam i polecam każdemu.
Składniki:
- 1 pierś z gęsi ( podwójna z kością )
- Garść żurawiny suszonej
- 1 marchewka
- 1 mała pietruszka
- Kawałek selera
- 1 główka modrej kapusty ( mała )
- Bulion
- Sól
- Pieprz
- Ocet winny
- woda
- ew.cukier
Wykonanie:
Skórę piersi z
gęsi nacinamy i całość nacieramy solą i pieprzem. Po zamarynowaniu ( około 30 minut, w tym czasie możemy
poszatkować kapustę, pamiętajmy o rękawiczkach, kapusta bardzo barwi ręce).
Rozgrzewamy patelnię ( wysoką )i
obsmażamy pierś ( nie ma potrzeby
wlewania oleju, tłuszcz wytopi się ze skóry na mięsie ). Po zrumienieniu
zestawiamy na chwilę z ognia, zlewamy nadmiar tłuszczu ( część wykorzystamy do
kapusty ), podlewamy bulionem. Dodajemy garść żurawiny i pokrojone warzywa.
Całość przykrywamy i dusimy wolno do miękkości. Na drugiej patelni umieszczamy
trochę tłuszczu spod gęsi, dodajemy poszatkowaną kapustę. Przesmażamy a
następnie podlewamy wodą. Całość przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod
przykryciem aż kapusta będzie miękka. Jeżeli istnieje taka potrzeba w trakcie
uzupełniamy wodę aby się nie przypaliła. Gdy mięso będzie gotowe wyjmujemy je i
umieszczamy w garnku kapustę, aby smaki z gęsi przedostały się do kapusty.
Całość chwilę dusimy razem i doprawiamy dodatkowo octem winnym i ewentualnie cukrem. Pierś z gęsi
kroimy w plastry i układamy na kapuście ( można
również w ten sposób podgrzać pierś razem z kapustą ). Podajemy na ciepło.
SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz