Recent Posts

sobota, 28 listopada 2015

Pierś z gęsi na modrej kapuście

Świeżą gęś/pierś można jeszcze kupić w sklepie (widziałam). Czyli sezon na gęsi nadal trwa. Pyszne mięso. Wiele lat go nie doceniałam i to był błąd. Teraz nadrabiam i polecam każdemu.


Składniki:
  • 1 pierś z gęsi ( podwójna z kością )
  • Garść żurawiny suszonej
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • Kawałek selera
  • 1 główka modrej kapusty ( mała )
  • Bulion
  • Sól
  • Pieprz
  • Ocet winny
  • woda
  • ew.cukier





Wykonanie:

Skórę piersi z gęsi nacinamy i całość nacieramy solą i pieprzem. Po zamarynowaniu ( około 30 minut, w tym czasie możemy poszatkować kapustę, pamiętajmy o rękawiczkach, kapusta bardzo barwi ręce). Rozgrzewamy patelnię ( wysoką )i obsmażamy pierś ( nie ma potrzeby wlewania oleju, tłuszcz wytopi się ze skóry na mięsie ). Po zrumienieniu zestawiamy na chwilę z ognia, zlewamy nadmiar tłuszczu ( część wykorzystamy do kapusty ), podlewamy bulionem. Dodajemy garść żurawiny i pokrojone warzywa. Całość przykrywamy i dusimy wolno do miękkości. Na drugiej patelni umieszczamy trochę tłuszczu spod gęsi, dodajemy poszatkowaną kapustę. Przesmażamy a następnie podlewamy wodą. Całość przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem aż kapusta będzie miękka. Jeżeli istnieje taka potrzeba w trakcie uzupełniamy wodę aby się nie przypaliła. Gdy mięso będzie gotowe wyjmujemy je i umieszczamy w garnku kapustę, aby smaki z gęsi przedostały się do kapusty. Całość chwilę dusimy razem i doprawiamy dodatkowo octem winnym i ewentualnie cukrem. Pierś z gęsi kroimy w plastry i układamy na kapuście ( można również w ten sposób podgrzać pierś razem z kapustą ). Podajemy na ciepło. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz