Myślałam o jakimś wyrazistym smaku i do
tego przepisu wykorzystałam dwa rodzaje musztard. Obie idealnie się
uzupełniają. Smak i te cudowne kuleczki (oczywiście
wiadomo - gorczyca). Wyszło smacznie a jakże prosto.
Składniki:
- 1 – 1 ½ kg łopatki
- 3 łyżki musztardy sarepskiej
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- Woda około 200 ml
- 50 ml śmietany 18%
- 1 łyżeczka mąki
- sól
Wykonanie:
Obie musztardy łączymy.
Mięso nacieramy z obu stron. Warto nakłuć je w wielu miejscach aby musztarda
lepiej zamarynowała mięso. Pozostawiamy na około 1 -2 godzin. Po tym czasie
pieczemy w piekarniku w temperaturze 190 o C przez około 1 ½ godziny.
Podpiekamy z jednej strony, obracamy, podpiekamy z drugiej strony i przykrywamy
folią aluminiową. Gdy mięso będzie upieczone wyjmujemy deskę. Do naczynia w
którym łopatka była pieczona wlewamy około szklanki wody. Całość zlewamy do
garnka. Odlewamy niewielką ilość, dodajemy 50 ml śmietany oraz 1 łyżeczkę mąki.
Mieszamy i ponownie umieszczamy w garnku. Chwilę gotujemy aby zgęstniało.
Ewentualnie doprawiamy solą. Mięso kroimy w plastry i polewamy przygotowanym
sosem. SMACZNEGO.
2 komentarze:
Kolejne świetne danie do wykorzystania. Zapisuję do ulubionych:-)
Bardzo się cieszę, że korzystasz z przepisów i dziękuję za komentarz.
Prześlij komentarz