Recent Posts

wtorek, 20 października 2015

Udka kurczaka w borowikach

Grzybki w tym roku w sumie dopisały, szkoda tylko, że tak krótko. Pewnie każdy z Was trochę ich ususzył. Dzisiaj wykorzystamy małą garstkę tych grzybów i przygotujemy udka z kurczaka w borowikach. Zapraszam do wykorzystania przepisu.



Składniki:
  • 1 kg udek z kurczaka
  • Mała garstka suszonych grzybów leśnych ( najlepiej borowiki )
  • 1 zupa w proszku borowikowy krem
  • Sól
  • Olej




Wykonanie:

Grzyby zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy do namoczenia ( wystarczy czas gdy przygotowujemy pozostałe składniki ).  Z udek z kurczaka usuwamy kości i skórę ( można już takie kupić w jednym ze sklepów sieciowych ). Udka kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do nich zupę w proszku i 1 łyżkę oleju. Rozprowadzamy po kurczaku. Pozostawiamy do zamarynowania około 30 minut. Na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oleju podsmażamy kurczaka. Po chwili dodajemy namoczone grzyby wraz z wodą. Dusimy pod przykryciem około 30 minut. Jeżeli istnieje taka potrzeba możemy dolać wody oraz dodatkowo posolić. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz