Grzybki w tym roku w sumie dopisały,
szkoda tylko, że tak krótko. Pewnie każdy z Was trochę ich ususzył. Dzisiaj wykorzystamy
małą garstkę tych grzybów i przygotujemy udka z kurczaka w borowikach. Zapraszam
do wykorzystania przepisu.
Składniki:
- 1 kg udek z kurczaka
- Mała garstka suszonych grzybów leśnych ( najlepiej borowiki )
- 1 zupa w proszku borowikowy krem
- Sól
- Olej
Wykonanie:
Grzyby zalewamy
gorącą wodą i pozostawiamy do namoczenia (
wystarczy czas gdy przygotowujemy pozostałe składniki ). Z udek z kurczaka usuwamy kości i skórę ( można już takie kupić w jednym ze sklepów
sieciowych ). Udka kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do nich zupę w proszku
i 1 łyżkę oleju. Rozprowadzamy po kurczaku. Pozostawiamy do zamarynowania około
30 minut. Na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oleju podsmażamy kurczaka. Po
chwili dodajemy namoczone grzyby wraz z wodą. Dusimy pod przykryciem około 30
minut. Jeżeli istnieje taka potrzeba możemy dolać wody oraz dodatkowo posolić.
SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz