Recent Posts

czwartek, 22 października 2015

Ziemniaczana zapiekanka z mięsem i warzywami w francuskiej zupie cebulowej

Bardzo lubię takie zapiekanki. W czasach gdy w sklepach nie było zbyt wiele, zapiekanki ziemniaczane były często gościły w naszych domach. Wymyślane na tysiąc sposobów, lecz składników w nich nie było zbyt wiele. Dzisiaj są coraz bardziej wykwintne, wyszukane. Dzisiaj przedstawiam zapiekankę z ziemniakami i nie tylko.


Składniki:
  • 5 – 6 średnich ziemniaków
  • 500 gram mięsa mielonego ( z łopatki )
  • 2 cebule
  • 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej
  • Kawałek korzenia selera
  • 2 marchewki ( spore )
  • 2 pomidory
  • Ser żółty
  • 2 ząbki czosnku
  • Olej
  • Sól
  • 1 opakowanie francuskiej zupy cebulowej ( w proszku )








Wykonanie:

Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni z 1 łyżką oleju. Po chwili dodajemy mięso mielone i przesmażamy razem. Lekko solimy. Dno naczynia do zapiekania smarujemy olejem. Obrane ziemniaki kroimy na bardzo cienkie plasterki ( około 3 mm ), układamy w naczyniu i lekko solimy. Na ziemniaki wykładamy podsmażone mięso, następnie podobnie cienko pokrojony selera i marchewki. W dalszej kolejności wykładamy fasolkę szparagową. Zupę cebulową rozpuszczamy w 1 kubku gorącej wody. Wymieszaną zupą zalewamy zapiekankę. Następnie wykładamy ser i pokrojone w plastry pomidory. Pomidory przyprawiamy 2 ząbkami. Zapiekamy w piekarniku przez 1 godzinę w temp. 185 o C. Gdy ser się rozpuści całość przykrywamy folia aluminiową i pieczemy pod przykryciem. Pycha. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz