Bardzo lubię takie zapiekanki. W czasach
gdy w sklepach nie było zbyt wiele, zapiekanki ziemniaczane były często gościły
w naszych domach. Wymyślane na tysiąc sposobów, lecz składników w nich nie było
zbyt wiele. Dzisiaj są coraz bardziej wykwintne, wyszukane. Dzisiaj przedstawiam
zapiekankę z ziemniakami i nie tylko.
Składniki:
- 5 – 6 średnich ziemniaków
- 500 gram mięsa mielonego ( z łopatki )
- 2 cebule
- 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej
- Kawałek korzenia selera
- 2 marchewki ( spore )
- 2 pomidory
- Ser żółty
- 2 ząbki czosnku
- Olej
- Sól
- 1 opakowanie francuskiej zupy cebulowej ( w proszku )
Wykonanie:
Cebulę kroimy w
kostkę. Podsmażamy na patelni z 1 łyżką oleju. Po chwili dodajemy mięso mielone
i przesmażamy razem. Lekko solimy. Dno naczynia do zapiekania smarujemy olejem.
Obrane ziemniaki kroimy na bardzo cienkie plasterki ( około 3 mm ), układamy w naczyniu i lekko solimy. Na ziemniaki
wykładamy podsmażone mięso, następnie podobnie cienko pokrojony selera i
marchewki. W dalszej kolejności wykładamy fasolkę szparagową. Zupę cebulową
rozpuszczamy w 1 kubku gorącej wody. Wymieszaną zupą zalewamy zapiekankę.
Następnie wykładamy ser i pokrojone w plastry pomidory. Pomidory przyprawiamy 2
ząbkami. Zapiekamy w piekarniku przez 1 godzinę w temp. 185 o C. Gdy
ser się rozpuści całość przykrywamy folia aluminiową i pieczemy pod
przykryciem. Pycha. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz