To już kolejny przepis na omlet, tym
razem ze specjalnymi kiełkami na patelnię ( dostępne
w sklepach ), wzbogacony pomidorami i wędliną. Idealny pomysł na śniadanie.
Składniki:
podane na 3 omlety
- 2 jajka /na osobę
- 2 łyżki mleka/ na osobę
- Sól
- Pieprz
- szczypiorek
Farsz
- 2 parówki lub 1 serdelek ( gruby )
- 2 plasterki boczki wędzonego
- 1 łyżka masła klarowanego
- 3 pomidory ( sparzone pozbawione skóry )
- Kilka zielonych oliwek bez pestek
- Opakowanie kiełków na patelnię
- Sól
- Pieprz
- olej
Wykonanie:
Na patelnię
wykładamy 1 łyżkę masła klarowanego, dodajemy do niego pokrojona parówkę i
boczek. Chwilę przesmażamy a następnie dodajemy pokrojone pomidory i oliwki. Na
koniec wykładamy kiełki na patelnię. Całość doprawiamy solą i pieprzem do
smaku. Do miseczki wbijamy 2 jajka, wlewamy 2 łyżki mleka. Roztrzepujemy i
wsypujemy posiekany szczypiorek. Dodajemy sól, pieprz i mieszamy. Patelnię
smarujemy olejem, wylewamy masę. Omleta smażymy z jednej strony aż górna
warstwa się zetnie. Ostrożnie zdejmujemy z patelni. Na połowę nakładamy
przygotowany farsz, przykrywamy drugą połową dodatkowo posypujemy szczypiorkiem
i gotowe. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz