Recent Posts

wtorek, 6 października 2015

Omlet z kiełkami na patelnię

To już kolejny przepis na omlet, tym razem ze specjalnymi kiełkami na patelnię ( dostępne w sklepach ), wzbogacony pomidorami i wędliną. Idealny pomysł na śniadanie.


Składniki: podane na 3 omlety
  • 2 jajka /na osobę
  • 2 łyżki mleka/ na osobę
  • Sól
  • Pieprz
  • szczypiorek


Farsz
  • 2 parówki lub 1 serdelek ( gruby )
  • 2 plasterki boczki wędzonego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 3 pomidory ( sparzone pozbawione skóry )
  • Kilka zielonych oliwek bez pestek
  • Opakowanie kiełków na patelnię
  • Sól
  • Pieprz
  • olej






Wykonanie:

Na patelnię wykładamy 1 łyżkę masła klarowanego, dodajemy do niego pokrojona parówkę i boczek. Chwilę przesmażamy a następnie dodajemy pokrojone pomidory i oliwki. Na koniec wykładamy kiełki na patelnię. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do miseczki wbijamy 2 jajka, wlewamy 2 łyżki mleka. Roztrzepujemy i wsypujemy posiekany szczypiorek. Dodajemy sól, pieprz i mieszamy. Patelnię smarujemy olejem, wylewamy masę. Omleta smażymy z jednej strony aż górna warstwa się zetnie. Ostrożnie zdejmujemy z patelni. Na połowę nakładamy przygotowany farsz, przykrywamy drugą połową dodatkowo posypujemy szczypiorkiem i gotowe. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz