Bardzo lubię pstrąga, to bardzo wdzięczna
ryba. Ości wyjmuję pęsetą i wówczas mam zupełnie czysty kawałek pysznej ryby. Zresztą
już o tym pisałam. Połączenie pysznej ryby, pysznego sosu i rukoli mogło
zaowocować tylko pysznym daniem i takie ono jest. Polecam.
Składniki:
- 2 kawałki pstrąga łososiowego ( po około 250 gram )
- Sól
- Otarta skórka z cytryny
- Oliwa
Sos
- 100 - 150 ml śmietany słodkiej 18%
- 2 łyżki masła
- Sól
Dodatkowo
- Świeża rukola
Wykonanie:
Z pstrąga
usuwamy ości, opłukujemy i osuszamy. Ryby umieszczamy w naczyniu do zapiekania
( najlepiej na papierze do pieczenia )
skrapiamy oliwą, solimy i ścieramy na pstrąga wcześniej sparzona i wyszorowaną
skórkę z cytryny. Pozostawiamy na 15 minut do zamarynowania. Następnie zapiekamy
w piekarniku w temperaturze 180 o C przez ok. 15 minut. W
międzyczasie do garnka wlewamy śmietanę, podgrzewamy i dodajemy masło.
Przyprawiamy solą i gotujemy od czasu do czasu mieszamy trzepaczką do momentu
uzyskania lekko gęstej konsystencji. Pstrąga po upieczeniu polewamy sosem i
posypujemy świeżą rukolą. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz