Recent Posts

czwartek, 1 października 2015

Pstrąg łososiowy pieczony, z sosem śmietanowo – maślanym z rukolą

Bardzo lubię pstrąga, to bardzo wdzięczna ryba. Ości wyjmuję pęsetą i wówczas mam zupełnie czysty kawałek pysznej ryby. Zresztą już o tym pisałam. Połączenie pysznej ryby, pysznego sosu i rukoli mogło zaowocować tylko pysznym daniem i takie ono jest. Polecam.


Składniki:
  • 2 kawałki pstrąga łososiowego ( po około 250 gram )
  • Sól
  • Otarta skórka z cytryny
  • Oliwa


Sos
  • 100 - 150 ml śmietany słodkiej 18%
  • 2 łyżki masła
  • Sól

Dodatkowo
  • Świeża rukola


Wykonanie:

Z pstrąga usuwamy ości, opłukujemy i osuszamy. Ryby umieszczamy w naczyniu do zapiekania ( najlepiej na papierze do pieczenia ) skrapiamy oliwą, solimy i ścieramy na pstrąga wcześniej sparzona i wyszorowaną skórkę z cytryny. Pozostawiamy na 15 minut do zamarynowania. Następnie zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 o C przez ok. 15 minut. W międzyczasie do garnka wlewamy śmietanę, podgrzewamy i dodajemy masło. Przyprawiamy solą i gotujemy od czasu do czasu mieszamy trzepaczką do momentu uzyskania lekko gęstej konsystencji. Pstrąga po upieczeniu polewamy sosem i posypujemy świeżą rukolą. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz