Recent Posts

czwartek, 8 października 2015

Pieczone goloneczki rodem z Wielkopolski

Dawno, dawno temu pisałam, że golonkę robię bardzo, bardzo rzadko. Właśnie nadszedł ten moment. Jak grzeszyć to ze smakiem. Goloneczki rozpływały się w ustach. Może jak będziecie też grzeszyć wypróbujecie ten przepis. Polecam.


Składniki:
  • 4 przednie golonki
  • 3 małe marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • Kawałek korzenia selera
  • 1 cebula nieobrana z wbitym goździkiem
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Kilka ziarenek pieprzu
  • Sól
  • 1 butelka piwa
  • 1 łyżka smalcu





Wykonanie:

Golonki gotujemy w porządnie osolonej wodzie z warzywami, cebulą z wbitym goździkiem, liściem laurowym, zielem i pieprzem. Gotujemy około od 1 godziny do 1 ½ . Blaszkę do pieczenia smarujemy łyżką smalcu. Wykładamy goloneczki i warzywa. Podlewamy piwem. Wstawiamy do gorącego piekarnika ( 180 ) i pieczemy tak długo aż skórka ściemnieje a mięso będzie odpowiednio miękkie. Od czasu do czasu skrapiamy piwem. Gdyby się bardzo przypiekały a byłyby twarde można przykryć folią aluminiową. Podajemy z musztardą lub chrzanem nie mówiąc już o schłodzonym piwie w szklance. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz