Recent Posts

sobota, 31 października 2015

Pasta jajeczna – ogórkowa

Na blogu prezentowałam już inna pastę jajeczną bardziej klasyczną. Dzisiaj na śniadanie proponuję jej odmienioną wersję - pastę  jajeczną z ogórkiem. Może dacie się skusić. Przygotowanie trwa chwilę a jakie smaczne…


Składniki:
  • Jajka ugotowane na twardo
  • Masło
  • Majonez
  • Szczypiorek
  • Ogórek kiszony
  • Sól



Wykonanie:

Jajka nie powinny być gotowane dłużej niż 10 minut, gdyż następuje wydzielanie sporej ilości siarkowodoru (w żółtku tworzy kolor zielony ). Po ugotowaniu powinny być też szybko schładzane. Ugotowane jajka rozdrabniamy widelcem dodajemy masło ( najlepiej jak jajka są jeszcze lekko ciepłe ). Dalej wyrabiamy widelcem. Ogórka kiszonego bardzo drobno kroimy i razem z posiekanym szczypiorkiem umieszczamy w paście. Dodajemy również majonez. Całość mieszamy. Doprawiamy solą do smaku i gotowe. W takiej postaci trafia na nasze kanapki. SMACZNEGO. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz