Recent Posts

wtorek, 13 października 2015

Naleśnikowe tagiatelle z cukinią i sosem paprykowym

Kolejny przepis który powstał z potrzeby chwili. Miało być coś innego - szybkiego i nieskomplikowanego. No i tak wyszło. Danie można jeszcze przyspieszyć jeśli pozostały nam naleśniki z poprzedniego dnia, jeżeli trochę ich zostało lub przewidująco  zrobiliśmy ich więcej.  Reszta to już tylko chwila.



Składniki:
  • Naleśniki (2 jajka, 1 ½ szklanki mleka, ok. 2 szklanki mąki, ¼ łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli )


Dodatkowo:
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 mała cukinia
  • Sos paprykowy ( publikowany na blogu )
  • Vegeta
  • Sól
  • Pieprz
  • Drobno tarty ser




Wykonanie:

Usmażone naleśniki kroimy w cienkie paski. Pierś z kurczaka na małe podłużne kawałki a cukinię kroimy w słupki. Do cukinii dodajemy małą łyżeczkę vegety i pozostawiamy na kilka minut aby puściła nadmiar soku ( najlepiej wyłożyć na sito ). Pierś przyprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy przez kilka minut na oleju. Do przesmażonej piersi dodajemy cukinię. Całość  jeszcze chwilę smażymy ( krótko ). Następnie dodajemy sos paprykowy ( mały słoik ) i na koniec pokrojone naleśniki. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy. Wykładamy na talerze i posypujemy drobno startym serem. SMACZNEGO.

2 komentarze:

malenka pisze...

Mhm brzmi smakowicie :]

Ewa Górska pisze...

Szybko i smacznie. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

Prześlij komentarz