Recent Posts

wtorek, 27 października 2015

Dynia pieczona do słoików

W tym roku dynia nam obrodziła. Może nie ilością ale wielkością. Ważyła 47 kilogramów. Razem z córką „rozbierałyśmy" ją razem w ogrodzie - kroiłyśmy na kawałki, dalej na taczkę i do domu. Trochę pracy z nią było. Trzeba ją było jakoś zagospodarować. I tak powstała dynia w słoikach. Przyda się na później: do zupy, do ciasta – chlebka dyniowego i nie tylko. Dzisiaj baza do słoików.


Składniki:
  • Dynia
  • Sól




Wykonanie:

Dynię myjemy i kroimy na kawałki ( duże ) i układamy na blaszce do piekarnika. Nie obieramy a skórą układamy do blaszki. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 - 185 o C tak długo aż dynia zacznie się przypiekać. Po upieczeniu wyjmujemy dynię, łyżką wybieramy miąższ. Miksujemy. Podczas miksowania lekko solimy ( tylko do konserwacji, nie zmieniamy smaku. Na upieczoną blaszkę dyni 1-2 łyżeczek  ). Mus dyniowy gotujemy ( ostrożnie – można się oparzyć ). Podczas gotowania mieszamy. Gorącą dynię wkładamy do słoików. Pasteryzujemy nie krócej niż 40 minut. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz