W tym roku dynia nam obrodziła. Może nie
ilością ale wielkością. Ważyła 47 kilogramów. Razem z córką „rozbierałyśmy" ją
razem w ogrodzie - kroiłyśmy na kawałki, dalej na taczkę i do domu. Trochę
pracy z nią było. Trzeba ją było jakoś zagospodarować. I tak powstała dynia w
słoikach. Przyda się na później: do zupy, do ciasta – chlebka dyniowego i nie
tylko. Dzisiaj baza do słoików.
Składniki:
- Dynia
- Sól
Wykonanie:
Dynię myjemy i
kroimy na kawałki ( duże ) i układamy
na blaszce do piekarnika. Nie obieramy a skórą układamy do blaszki. Pieczemy w
piekarniku w temperaturze 180 - 185 o C tak długo aż dynia zacznie
się przypiekać. Po upieczeniu wyjmujemy dynię, łyżką wybieramy miąższ.
Miksujemy. Podczas miksowania lekko solimy ( tylko do konserwacji, nie zmieniamy smaku. Na upieczoną blaszkę dyni
1-2 łyżeczek ). Mus dyniowy gotujemy
( ostrożnie – można się oparzyć ). Podczas
gotowania mieszamy. Gorącą dynię wkładamy do słoików. Pasteryzujemy nie krócej niż
40 minut. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz