Czas nadszedł na kapustę! Potwierdza to
tylko że nadeszła jesień. Kisić kapustę zacznę w przyszłym tygodniu. Dzisiaj natomiast
proponuję jej zasmażaną wersję - robioną trochę inaczej niż zwykle bo z żurawiną i
suszonymi pomidorami.
Składniki:
- 1 mała główka białej kapusty
- 100 gram wędzonego boczku
- Garść suszonej żurawiny
- Kilka kawałków suszonych pomidorów w oleju
- Sól
- Pieprz
- Ocet winny (oczywiście z polskich jabłek )
- 2 łyżki maki pszennej
- woda
Wykonanie:
Kapustę
szatkujemy. Boczek wędzony kroimy w kostkę. W wysokiej patelni podsmażamy
boczek, dodajemy kapustę. Przykrywamy i chwilę razem smażymy. Po chwili
podlewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem. Suszone pomidory
kroimy na mniejsze kawałki dodajemy do kapusty razem z garścią suszonej
żurawiny. Doprawiamy solą, pieprzem. Nadal dusimy ( gdy zaistnieje potrzeba można dodać wody ). Gdy kapusta zacznie
mięknąć dodajemy do smaku ocet winny. Nadal dusimy. Na sam koniec kapustę
posypujemy dwiema łyżkami mąki, mieszamy i przesmażamy wszystko razem od czasu
mieszamy ( bez przykrycia). Podajemy
na ciepło. SMACZNEGO.
1 komentarze:
Ciekawy ten dodatek żurawiny, nie spotkałam takiej wersji zasmażanej kapusty.
Prześlij komentarz