Recent Posts

sobota, 17 października 2015

Bajaderki

Kto nie zna bajaderek? Pewnie taka osoba nie istnieje. Pamiętam je od dzieciństwa. Zawsze były pyszne i kusiły smakiem. Dzisiaj przedstawiam bajaderki własnego wykonania. Nie jest to mój przepis autorski (nawet bym nie próbowała wymyślać lepszych bajaderek, po prostu się nie da). Posłużyłam się przepisem mojej córki. Zważyłam suche ciasta i ciasteczka, te które znalazłam w domu (używamy suchych, bez kremów ani mas, takich nad którymi zastanawiamy się czy już je wyrzucić, czy jeszcze  nie) i odmierzyłam odpowiednią ilość pozostałych składników. Wyszło  bajaderkowo pysznie.



Składniki:
  • 500 gram suchego ciasta ( ciasta, ciasteczka suche bez mas i kremów )
  • 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1/3 tabliczki mlecznej czekolady
  • 50 gram masła
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka dżemu śliwkowego
  • 4 łyżki rumu
  • 4 łyżki mleka



Wykonanie:

Wszystkie ciasta, ciasteczka miksujemy. Obie czekolady wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej ( wykładamy do miseczki i stawiamy na garnku z gorącą wodą. Wodę podgrzewamy a czekolada w miseczce się rozpuszcza ). Do ciastek dodajemy masło orzechowe, dżem śliwkowy, mleko, rum i oczywiście rozpuszczone czekolady. Całość razem wyrabiamy mikserem ( gdyby było zbyt suche możemy zawsze dodać więcej mleka ). Z masy formujemy kulki bajaderkowe. Możemy je przyozdobić według uznania. Wstawiamy do lodówki. Są przepyszne. SMACZNEGO.

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Czym mogę zastąpić alkohol oraz masło orzechowe?

Ewa Górska pisze...

Rum nadaje specyficznego smaku i zapachu, zastąpiłabym go ewentualnie olejkiem rumowym. Natomiast masło orzechowe, trudno mi powiedzieć, pewnie bym zrezygnowała z tego składnika (pewnie chodzi o alergię na orzechy). Nie wiem jak to wpłynie na smak, ale warto spróbować. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

Prześlij komentarz