Recent Posts

sobota, 10 października 2015

Biała kapusta zasmażana z żurawiną i suszonymi pomidorami

Czas nadszedł na kapustę! Potwierdza to tylko że nadeszła jesień. Kisić kapustę zacznę w przyszłym tygodniu. Dzisiaj natomiast proponuję jej zasmażaną wersję - robioną  trochę inaczej niż zwykle bo  z żurawiną i suszonymi pomidorami.


Składniki:
  • 1 mała główka białej kapusty
  • 100 gram wędzonego boczku
  • Garść suszonej żurawiny
  • Kilka kawałków suszonych pomidorów w oleju
  • Sól
  • Pieprz
  • Ocet winny (oczywiście z polskich jabłek )
  • 2 łyżki maki pszennej
  • woda




Wykonanie:

Kapustę szatkujemy. Boczek wędzony kroimy w kostkę. W wysokiej patelni podsmażamy boczek, dodajemy kapustę. Przykrywamy i chwilę razem smażymy. Po chwili podlewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki dodajemy do kapusty razem z garścią suszonej żurawiny. Doprawiamy solą, pieprzem. Nadal dusimy ( gdy zaistnieje potrzeba można dodać wody ). Gdy kapusta zacznie mięknąć dodajemy do smaku ocet winny. Nadal dusimy. Na sam koniec kapustę posypujemy dwiema łyżkami mąki, mieszamy i przesmażamy wszystko razem od czasu mieszamy ( bez przykrycia). Podajemy na ciepło. SMACZNEGO. 

1 komentarze:

Olka pisze...

Ciekawy ten dodatek żurawiny, nie spotkałam takiej wersji zasmażanej kapusty.

Prześlij komentarz