Recent Posts

sobota, 12 marca 2016

Stek tomahawk z salsą z czerwonej cebuli

Od pewnego czasu w Polsce można kupić długo dojrzewającą wołowinę. To rewelacja. Steki są przepyszne, kruche, rewelacyjne. Może przez lata w tym był problem, ż wołowina nie dojrzewała, nie wiem, ale teraz można kupić idealne mięso na steki. Ostatnio kupiłam stek typu tomahawk, taki z kością, prawie jak z amerykańskich filmów. Stek był sporych gabarytów, ważył ponad 800 gram. Na opakowaniu widniał napis dla 2 lub 1 osoby. Myślę, że trudno byłoby zjeść taką porcję jednej osobie. Jak będziecie mieli kiedyś okazję kupić taki stek, to warto.


Składniki:
  • 1 stek typu tomahawk (długo dojrzewający)
  • pieprz
  • Sól
  • Olej
  • Masło klarowane


Salsa:
  • 1 czerwona cebula
  • 3 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy



Wykonanie:

Stek nacieramy porządnie pieprzem. Pozostawiamy na 30 minut do zamarynowania. W tym czasie przygotowujemy salsę. Cebulę bardzo drobno kroimy. Dodajemy do niej sos sojowy, ocet balsamiczny, oliwę i miód płynny (skrystalizowany możemy na kilka sekund umieścić w mikrofalówce). Całość mieszamy. Pycha. Stek smażymy na porządnie rozgrzanym maśle z dodatkiem oleju aż będzie porządnie zrumieniony (trwa to kilka minut z każdej strony). W czasie smażenia solimy. Następnie usmażony stek umieszczamy w nagrzanym piekarniku do temp.180 o C na okres 15 minut. Po tym czasie otwieramy piekarnik i pozostawiamy w nim stek przez około 10 minut aby mięso odpoczęło. Ciepły stek podajemy z wcześniej przygotowaną salsą.  SMACZNEGO.


0 komentarze:

Prześlij komentarz