Jak zwykle chciałam coś zmienić i udało
mi się. W potrawie wykorzystałam serek almette, który nadaje delikatności w
smaku. Początkowo trochę się bałam, że się rozwarstwi i nic dobrego z tego
nie wyjdzie. A tu miłe zaskoczenie. Koniecznie wypróbujcie.
Składniki:
- 6 udek z kurczaka pozbawionych kości i skóry
- Sól
- Pieprz
- Mielona, słodka papryka
- 500 gram pieczarek
- 150 ml wody
- ½ opakowania serka almette śmietankowego
- Natka pietruszki
- Niewielka ilość oleju do obsmażenia
Wykonanie:
Udka przyprawiamy
solą, pieprze i papryką. Pozostawiamy do zamarynowania na chwilę a w międzyczasie
kroimy pieczarki w plasterki. Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju i
obsmażamy z obu stron kurczaka. Do udek dodajemy pokrojone pieczarki. Całość
dodatkowo przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy pojawi się sos, przykrywamy na
chwilę i dusimy parę minut. Do naczynia miksującego odlewamy trochę sosu,
dodajemy 150 ml wody i serek almette. Mieszamy. Następnie ponownie umieszczamy
w potrawie. Chwilę razem gotujemy. Na koniec całość posypujemy posiekaną natką
pietruszki. SMACZNEGO.
2 komentarze:
Nie próbowałam stosować tego serka do sosu, ale może teraz podpatrzyłam i spróbuję.
Witaj, w sumie nie wiem czy ktoś tak robi, jeżeli tak to jakaś zbieżność. Na ogół sama coś wymyślam. Początkowo zastanawiałam się co z tego wyjdzie. A, że wyszło dobrze i smacznie, opublikowałam. Pewnie częściej będę go używać. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.
Prześlij komentarz