Recent Posts

czwartek, 3 marca 2016

Udka kurczaka w pieczarkach z serkiem almette

Jak zwykle chciałam coś zmienić i udało mi się. W potrawie wykorzystałam serek almette, który nadaje delikatności w smaku. Początkowo trochę się bałam, że się rozwarstwi i nic dobrego z tego nie wyjdzie. A tu miłe zaskoczenie. Koniecznie wypróbujcie.


Składniki:
  • 6 udek z kurczaka pozbawionych kości i skóry
  • Sól
  • Pieprz
  • Mielona, słodka papryka
  • 500 gram pieczarek
  • 150 ml wody
  • ½ opakowania serka almette śmietankowego
  • Natka pietruszki
  • Niewielka ilość oleju do obsmażenia






Wykonanie:

Udka przyprawiamy solą, pieprze i papryką. Pozostawiamy do zamarynowania na chwilę a w międzyczasie kroimy pieczarki w plasterki. Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju i obsmażamy z obu stron kurczaka. Do udek dodajemy pokrojone pieczarki. Całość dodatkowo przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy pojawi się sos, przykrywamy na chwilę i dusimy parę minut. Do naczynia miksującego odlewamy trochę sosu, dodajemy 150 ml wody i serek almette. Mieszamy. Następnie ponownie umieszczamy w potrawie. Chwilę razem gotujemy. Na koniec całość posypujemy posiekaną natką pietruszki. SMACZNEGO.

2 komentarze:

Olka pisze...

Nie próbowałam stosować tego serka do sosu, ale może teraz podpatrzyłam i spróbuję.

Ewa Górska pisze...

Witaj, w sumie nie wiem czy ktoś tak robi, jeżeli tak to jakaś zbieżność. Na ogół sama coś wymyślam. Początkowo zastanawiałam się co z tego wyjdzie. A, że wyszło dobrze i smacznie, opublikowałam. Pewnie częściej będę go używać. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

Prześlij komentarz