Recent Posts

sobota, 5 marca 2016

Roladki z bakłażana nadziewane czosnkowym twarożkiem

Idealna przekąska na wieczór, spotkanie ze znajomymi. Prosta w wykonaniu, dietetyczna a przy tym i efektowna. Składniki na te potrawę dostępne są przez cały rok w wszystkich sklepach sieciowych. Więc do dzieła.


Składniki:
  • 1 bakłażan
  • 250 gram twarogu
  • 2 -3 ząbki czosnku
  • Pomidory suszone w oleju (kilka kawałków)
  • szczypiorek
  • Jogurt naturalny
  • Sól
  • Pieprz
  • Odrobina oliwy / oleju







Wykonanie:

Bakłażana myjemy i kroimy na podłużne plastry o grubości około ½ cm. Lekko solimy i wykładamy na sito aby pozbyć się nadmiaru wody. W międzyczasie twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy do niego pokrojone, suszone pomidory oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy Jeżeli masa jest zbyt zwarta dodajemy niewielką ilość jogurty naturalnego. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na patelnię grillową wlewamy niewielką ilość oliwy lub oleju (można wykorzystać olej spod pomidorów, będzie większy aromat) i grillujemy z obu stron bakłażana (stanie się elastyczny i będzie przyrumieniony). Na zgrillowanego bakłażana nakładamy przygotowaną masę, dodatkowo posypujemy siekanym szczypiorkiem, zwijamy w rulonik i gotowe. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz