Idealna przekąska na wieczór, spotkanie ze
znajomymi. Prosta w wykonaniu, dietetyczna a przy tym i efektowna. Składniki na
te potrawę dostępne są przez cały rok w wszystkich sklepach sieciowych. Więc do
dzieła.
Składniki:
- 1 bakłażan
- 250 gram twarogu
- 2 -3 ząbki czosnku
- Pomidory suszone w oleju (kilka kawałków)
- szczypiorek
- Jogurt naturalny
- Sól
- Pieprz
- Odrobina oliwy / oleju
Wykonanie:
Bakłażana myjemy
i kroimy na podłużne plastry o grubości około ½ cm. Lekko solimy i wykładamy na
sito aby pozbyć się nadmiaru wody. W międzyczasie twaróg rozdrabniamy widelcem,
dodajemy do niego pokrojone, suszone pomidory oraz przeciśnięty przez praskę
czosnek. Mieszamy Jeżeli masa jest zbyt zwarta dodajemy niewielką ilość jogurty
naturalnego. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na patelnię grillową
wlewamy niewielką ilość oliwy lub oleju (można
wykorzystać olej spod pomidorów, będzie większy aromat) i grillujemy z obu
stron bakłażana (stanie się elastyczny i będzie przyrumieniony). Na
zgrillowanego bakłażana nakładamy przygotowaną masę, dodatkowo posypujemy
siekanym szczypiorkiem, zwijamy w rulonik i gotowe. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz