Już wcześniej pisałam, że w tym sezonie
wyhodowaliśmy sporą dynię (47 kg), do
dzisiaj w zamrażarce mam jej sporo (mimo
pakowania musu do słoików). Od czasu do czasu wyciągam trochę, rozmrażam i
przygotowuję z niej posiłek. Dzisiaj zupa z dyni z krewetkami. Pycha.
Składniki:
- dynia ( ilość tyle co mała dynia )
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 łodygi selera naciowego
- 2-3 ziemniaki
- Ok 2 ½ bulionu warzywnego
- Sól
- chili
- sól
- opakowanie krewetek (około 200 gram)
- 100 ml mleczka kokosowego
Wykonanie:
Wszystkie
warzywa (razem z dynią) po umyciu /
obraniu kroimy na kawałki (nie ma
szczególnego znaczenia na jakie duże) i gotujemy do miękkości w bulionie
warzywnym. Po ugotowaniu i lekkim przestudzeniu dokładnie miksujemy. Dodajemy
krewetki. Chwilę razem gotujemy, doprawiamy solą i chili do smaku. Na koniec
dodajemy mleczko kokosowe. I teraz wystarczy już tylko podać. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz