Recent Posts

wtorek, 8 marca 2016

Zupa z dyni z krewetkami

Już wcześniej pisałam, że w tym sezonie wyhodowaliśmy sporą dynię (47 kg), do dzisiaj w zamrażarce mam jej sporo (mimo pakowania musu do słoików). Od czasu do czasu wyciągam trochę, rozmrażam i przygotowuję z niej posiłek. Dzisiaj zupa z dyni z krewetkami. Pycha.


Składniki:
  • dynia ( ilość tyle co mała dynia )
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2-3 ziemniaki
  • Ok 2 ½ bulionu warzywnego
  • Sól
  • chili
  • sól
  • opakowanie krewetek (około 200 gram)
  • 100 ml mleczka kokosowego




Wykonanie:

Wszystkie warzywa (razem z dynią) po umyciu / obraniu kroimy na kawałki (nie ma szczególnego znaczenia na jakie duże) i gotujemy do miękkości w bulionie warzywnym. Po ugotowaniu i lekkim przestudzeniu dokładnie miksujemy. Dodajemy krewetki. Chwilę razem gotujemy, doprawiamy solą i chili do smaku. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe. I teraz wystarczy już tylko podać. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz