Święta tuż, tuż a w kuchni szaleństwo. U mnie
jeszcze tylko słodkości i jajka na sam koniec. Ciasta od kilku lat robi moja
córka, więc mi zostaje już tylko odkopanie domu po kuchennych rewolucjach. Na blogu dzisiaj przedstawiam jedno z dań świątecznych - roladę schabową w chrzanowej
galarecie. Może ktoś się skusi.
Składniki:
- Schab (dowolna ilość)
- Mix papryk (czerwona, zielona i żółta)
- 2 marchewki
- Kawałek korzenia selera
- Pietruszka
- Sól
- Pieprz
- Liść laurowy
- Ziela angielskie
- Chrzan tarty ze słoika
- Ocet
- cukier
- Żelatyna
Wykonanie:
Papryki kroimy
na kawałki i pieczemy aby usunąć skórkę. Schab kroimy w taki sposób aby uzyskać
jak najdłuższy i cienki kawałek. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Do garnka
wlewamy wodę, dodajemy warzywa i przyprawy oraz solimy. Zagotowujemy. Na mięsie
układamy obrane papryki. Zwijamy w roladę. Całość delikatnie umieszczamy w
siatce lub gazie, bądź zawiązujemy sznurkiem. Schab wkładamy do wywaru i
gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy niewielką ilość octu (aby lekko zakwasić wywar, najlepiej
sprawdzić smak). Gotujemy jeszcze kilkanaście minut. Po tym czasie mięso
wyjmujemy, odstawiamy aby przestygło. Z wywaru odlewamy tyle płynu ile będzie
nam potrzebne do galarety (tak aby nie
mącić całości). Do odlanego wywaru dodajemy kilka łyżeczek tartego chrzanu.
Gotujemy razem kilka minut i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie
octem oraz niewielką ilością cukru. Całość przelewamy przez sito, pozbywamy się
wygotowanego chrzanu (a smak zostaje).
Dodajemy żelatynę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mieszamy. Schab delikatnie
kroimy ostrym nożem (nie przejmujcie się
jak trochę nie wyjdzie, końcowy efekt będzie i tak dobry) Układamy na
półmisku i zalewamy przygotowaną galaretą chrzanową. Dekorujemy i pozostawiamy
do stężenia. Przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz