Recent Posts

piątek, 25 marca 2016

Rolada schabowa w chrzanowej galarecie

Święta tuż, tuż a w kuchni szaleństwo. U mnie jeszcze tylko słodkości i jajka na sam koniec. Ciasta od kilku lat robi moja córka, więc mi zostaje już tylko odkopanie domu po kuchennych rewolucjach. Na blogu dzisiaj przedstawiam jedno z dań  świątecznych - roladę schabową w chrzanowej galarecie. Może ktoś się skusi.



Składniki:
  • Schab (dowolna ilość)
  • Mix papryk (czerwona, zielona i żółta)
  • 2 marchewki
  • Kawałek korzenia selera
  • Pietruszka
  • Sól
  • Pieprz
  • Liść laurowy
  • Ziela angielskie
  • Chrzan tarty ze słoika
  • Ocet
  • cukier
  • Żelatyna






Wykonanie:

Papryki kroimy na kawałki i pieczemy aby usunąć skórkę. Schab kroimy w taki sposób aby uzyskać jak najdłuższy i cienki kawałek. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy warzywa i przyprawy oraz solimy. Zagotowujemy. Na mięsie układamy obrane papryki. Zwijamy w roladę. Całość delikatnie umieszczamy w siatce lub gazie, bądź zawiązujemy sznurkiem. Schab wkładamy do wywaru i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy niewielką ilość octu (aby lekko zakwasić wywar, najlepiej sprawdzić smak). Gotujemy jeszcze kilkanaście minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy, odstawiamy aby przestygło. Z wywaru odlewamy tyle płynu ile będzie nam potrzebne do galarety (tak aby nie mącić całości). Do odlanego wywaru dodajemy kilka łyżeczek tartego chrzanu. Gotujemy razem kilka minut i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie octem oraz niewielką ilością cukru. Całość przelewamy przez sito, pozbywamy się wygotowanego chrzanu (a smak zostaje). Dodajemy żelatynę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mieszamy. Schab delikatnie kroimy ostrym nożem (nie przejmujcie się jak trochę nie wyjdzie, końcowy efekt będzie i tak dobry) Układamy na półmisku i zalewamy przygotowaną galaretą chrzanową. Dekorujemy i pozostawiamy do stężenia. Przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz