Jeszcze do niedawna nie wiedziałam o
istnieniu tylu gatunków barszczy. A uwierzcie mi jest ich sporo. Od czasu do
czasu będą pojawiały się na blogu. Dzisiaj prezentuję barszcz wołyński.
Koniecznie wypróbujcie.
Składniki:
- Ok. 300 – 500 gram chudego mięsa (szynka, łopatka, ja ugotowałam na kurczaku)
- Główka białej kapusty (mała około 1 kg)
- 2 ½ l wody
- Buraki ćwikłowe (około 700 gram)
- 1 spora marchew
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- Pomidory w całości z puszki, gdy nie ma dobrych świeżych (bez skóry)
- Otarta skórka z cytryny
- Sól
- Ziele angielskie
- Liść laurowy
- Pieprz w ziarenkach
- Gęsta śmietana
- Olej
Wykonanie:
Buraki szorujemy
i pieczemy w piekarniku do miękkości (czas
będzie uzależniony od wielkości buraków. Ja swoje piekłam około 40 minut w
temp. 200 st.). Do garnka wlewamy wodę i dodajemy mięso. Szumujemy i wsypujemy
sól, ziele, liść laurowy, pieprz oraz otartą skórkę z wyszorowanej i sparzonej
cytryny. Gotujemy mięso do miękkości. W międzyczasie szatkujemy kapustę i
przesypujemy ją łyżeczką soli, aby puściła sok (na kilka minut). Ugotowane mięso wyjmujemy. Kapustę odciskamy. Przecedzonym
wywarem zalewamy odciśniętą kapustę. Gotujemy około 30 minut. Cebulę siekamy,
marchew i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce. Na patelnię wlewamy trochę
oleju i szklimy cebulę. Po chwili dodajemy marchew z pietruszką i razem
wszystko przesmażamy. Dodajemy do kapusty. Buraki obieramy ze skóry i kroimy w zapałki.
Pomidory kroimy w ćwiartki i razem z pokrojonym mięsem dodajemy do zupy (razem z sokiem z puszki). Razem gotujemy
jeszcze około 15 minut. Ale pamiętajmy aby buraków nie przegotować, powinno
gotować się delikatnie. Zupę doprawiamy solą. Przed podaniem dodatkowo dodajemy
sok z cytryny i śmietanę. SMACZNEGO.
1 komentarze:
Witam, ja jestem miłośnikiem barszczy. Chyba lubię każdy. Dzięki temu, że posiadam sporo książek o tematyce kulinarnej, próbuję je w swojej kuchni. Niekiedy zaskakują. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.
Prześlij komentarz