Recent Posts

niedziela, 27 grudnia 2015

Filet z kurczaka w szpinaku z parmezanem

Święta, święta i po świętach. Mam nadzieję, że wypoczęliście. Smakołyków w lodówce na ogół jeszcze pełno ale na obiad wypadałoby coś zrobić. Na dzisiaj polecam pierś z kurczaka w szpinaku z parmezanem. Podać go można na różny sposób, z ziemniaczkami, makaronem lub kopytkami. W każdym z wariantów jest smacznie.


Składniki:
  • 2 filety z kurczaka (1 podwójna pierś)
  • Opakowanie mrożonego szpinaku (brykiet)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • Sól
  • Pieprz
  • 50 ml śmietany słodkiej
  • Sok z cytryny
  • vegeta
  • Olej do smażenia






Wykonanie:

Pierś z kurczaka kroimy na kawałki (cienkie plastry). Doprawiamy solą, pieprzem. Obsmażamy na oleju, w trakcie posypujemy vegetą. Dodajemy mrożony szpinak. Całość dusimy przez chwilę aż szpinak się rozmrozi. Przepuszczamy przez praskę czosnek i razem ze śmietaną umieszczamy go w potrawie. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryną. Gotujemy pod przykryciem kilka minut. I gotowe. Przed podaniem posypujemy parmezanem. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz