Święta, święta i po świętach. Mam nadzieję, że wypoczęliście. Smakołyków
w lodówce na ogół jeszcze pełno ale na obiad wypadałoby coś zrobić. Na dzisiaj
polecam pierś z kurczaka w szpinaku z parmezanem. Podać go można na różny
sposób, z ziemniaczkami, makaronem lub kopytkami. W każdym z wariantów jest
smacznie.
Składniki:
- 2 filety z kurczaka (1 podwójna pierś)
- Opakowanie mrożonego szpinaku (brykiet)
- 3-4 ząbki czosnku
- Sól
- Pieprz
- 50 ml śmietany słodkiej
- Sok z cytryny
- vegeta
- Olej do smażenia
Wykonanie:
Pierś z kurczaka
kroimy na kawałki (cienkie plastry).
Doprawiamy solą, pieprzem. Obsmażamy na oleju, w trakcie posypujemy vegetą.
Dodajemy mrożony szpinak. Całość dusimy przez chwilę aż szpinak się rozmrozi.
Przepuszczamy przez praskę czosnek i razem ze śmietaną umieszczamy go w
potrawie. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryną. Gotujemy pod
przykryciem kilka minut. I gotowe. Przed podaniem posypujemy parmezanem.
SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz