Kolejny przepis typu "coś chciałam zmienić". Dlatego do mielonego trafił cheddar - tak dla nadania mu wyrazistości. Lubię
troszkę poeksperymentować. Wyszło smacznie i o to chodziło.
Składniki:
- 500 gram m. mielonego z łopatki
- 2 jajka
- 50 gram sera cheddar
- ½ szklanki bułki tartej + do obtoczenia
- Mleko
- Sól
- pieprz
- Olej do smażenia
Wykonanie:
Do bułki tartej
wlewamy mleko. Tyle mleka aby bułka tarta stała się tylko wilgotna (dzięki temu kotlety nie będą suche), ale nie
lejąca. Ser ścieramy na tarce warzywnej. Do mięsa dodajemy jajka, namoczoną bułkę tartą
i ser. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pamiętajmy jednak, że ser w swym
składzie też zawiera sól. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy
z obu stron. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz