Recent Posts

wtorek, 15 grudnia 2015

Kotlety mielone z cheddarem

Kolejny przepis typu "coś chciałam zmienić". Dlatego do mielonego trafił cheddar - tak dla nadania mu wyrazistości. Lubię troszkę poeksperymentować. Wyszło smacznie i o to chodziło.



Składniki:
  • 500 gram m. mielonego z łopatki
  • 2 jajka
  • 50 gram sera cheddar
  • ½ szklanki bułki tartej + do obtoczenia
  • Mleko
  • Sól
  • pieprz
  • Olej do smażenia





Wykonanie:

Do bułki tartej wlewamy mleko. Tyle mleka aby bułka tarta stała się tylko wilgotna (dzięki temu kotlety nie będą suche), ale nie lejąca. Ser ścieramy na tarce warzywnej.  Do mięsa dodajemy jajka, namoczoną bułkę tartą i ser. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pamiętajmy jednak, że ser w swym składzie też zawiera sól. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz