Na przepis ten natknęłam się sporo lat
temu w jednej z książek kucharskich jakie posiadam, dokonałam pewnych modyfikacji. Nie ukrywam robię ją rzadko.
Nawet moje dzieci (już dorosłe) nie pamiętały, że ją kiedyś robiłam. Sałatka prezentuje
się przepięknie. Będzie idealna na sylwestrowy wieczór. Polecam.
Składniki:
- 200 gram gotowanej piersi z kurczaka
- 400 gram ziemniaków
- 200 gram marchwi
- 150 gram zielnego groszku – mrożonego
- 150 gram szynki gotowanej
- ½ szklanki majonezu
- 20 gram żelatyny / 1 szklanka wody
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- Sok z cytryny
- Sól
- Pieprz
- 3 – 4 ząbki czosnku
Wykonanie:
Ziemniaki
gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie, podobnie marchew oraz groszek.
Lecz każde z nich w oddzielnych naczyniach. Rada: aby groszek zachował piękny kolor,
warto ugotować go w mikrofalówce. Wystudzone marchewki i ziemniaki obieramy i
kroimy w kostkę. Pierś z kurczaka i szynkę również kroimy w kostkę. Razem łączymy
i dodajemy majonez. Jajka obieramy, odcinamy czubki. Czubki ścieramy na tarce
warzywnej i dodajemy do sałatki. Całość mieszamy i przyprawiamy do smaku solą,
pieprzem, sokiem z cytryny oraz przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Żelatynę
rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Gdy żelatyna będzie stygła,
przygotowujemy formę. Keksówkę (góra
około 30 cm) wykładamy wewnątrz folią aluminiową. Przestudzoną żelatynę
dodajemy do sałatki. Dokładnie mieszamy lecz robimy to dosyć szybko. Żelatyna
stosunkowo szybko tężeje. Połowę masy wykładamy do keksówki. Układamy jajka i
ponownie masę. Wyrównujemy . Sałatkę umieszczamy w lodówce. Gdy całkowicie
stężeje, kroimy w plastry i układamy na półmisku. SMACZNEGO.
1 komentarze:
Brzmi intrygująco. Przepis zapisuję :)
Prześlij komentarz