Recent Posts

środa, 30 grudnia 2015

Wspaniała sałatka rosyjska

Na przepis ten natknęłam się sporo lat temu w jednej z książek kucharskich jakie posiadam, dokonałam pewnych modyfikacji. Nie ukrywam robię ją rzadko. Nawet moje dzieci (już dorosłe) nie pamiętały, że ją kiedyś robiłam. Sałatka prezentuje się przepięknie. Będzie idealna na sylwestrowy wieczór. Polecam.


Składniki:
  • 200 gram gotowanej piersi z kurczaka
  • 400 gram ziemniaków
  • 200 gram marchwi
  • 150 gram zielnego groszku – mrożonego
  • 150 gram szynki gotowanej
  • ½ szklanki majonezu
  • 20 gram żelatyny / 1 szklanka wody
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • Sok z cytryny
  • Sól
  • Pieprz
  • 3 – 4 ząbki czosnku








Wykonanie:

Ziemniaki gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie, podobnie marchew oraz groszek. Lecz każde z nich w oddzielnych naczyniach. Rada: aby groszek zachował piękny kolor, warto ugotować go w mikrofalówce. Wystudzone marchewki i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Pierś z kurczaka i szynkę również kroimy w kostkę. Razem łączymy i dodajemy majonez. Jajka obieramy, odcinamy czubki. Czubki ścieramy na tarce warzywnej i dodajemy do sałatki. Całość mieszamy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Żelatynę rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Gdy żelatyna będzie stygła, przygotowujemy formę. Keksówkę (góra około 30 cm) wykładamy wewnątrz folią aluminiową. Przestudzoną żelatynę dodajemy do sałatki. Dokładnie mieszamy lecz robimy to dosyć szybko. Żelatyna stosunkowo szybko tężeje. Połowę masy wykładamy do keksówki. Układamy jajka i ponownie masę. Wyrównujemy . Sałatkę umieszczamy w lodówce. Gdy całkowicie stężeje, kroimy w plastry i układamy na półmisku. SMACZNEGO.

1 komentarze:

Kuchnia domowa Ani pisze...

Brzmi intrygująco. Przepis zapisuję :)

Prześlij komentarz