Recent Posts

sobota, 12 grudnia 2015

Sernik z ricotty z brzoskwiniami i rodzynkami

Możecie się zastanawiać dlaczego z ricotty. Powód w sumie jest prosty. Od jakiegoś czasu robię samodzielnie sery. Na pewnym etapie powstawania sera pozostaje spora ilość serwatki. Trzeba dodać inne składniki i po odcieku ricotta gotowa - oto cała jej  historia. Jak widzicie doskonale nadaje się do sernika - polecam!


Składniki:

Ciasto
  • 100 gram masła
  • 1 jajko
  • 100 gram cukru
  • 250 gram mąki


Masa:
  • 600 gram ricotty
  • 6 jajek
  • 150 gram cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżki mąki
  • Garść rodzynków
  • Brzoskwinie ( z puszki lub słoika, ja użyłam własnych )






Wykonanie:

Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy aby namokły. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Wyklejamy nim okrągłą blaszkę, łącznie z brzegami. Nakłuwamy widelcem dno i zapiekamy w temp. 180 O C przez około 10 minut. Po schłodzeniu na dno wykładamy pokrojone brzoskwinie. Białka oddzielamy od żółtek (6). Żółtka ucieramy z cukrem i z cukrem wanilinowym. Następnie dodajemy przetarty ser ricottę. Całość mieszamy. Dodajemy również odsączone rodzynki. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy powoli do masy naprzemiennie z mąką. Delikatnie łączymy. Masę wylewamy na brzoskwinie. Całość pieczemy w temperaturze 180 o C, przez około 50 minut. Po wyłączeniu i otworzeniu piekarnika sernik przez chwilę pozostawiamy w środku (aby szybko nie opadł). SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz