Wiadomo od dawna, że kasze są zdrowe. I
tak dzisiaj przedstawiam placki z kaszy jęczmiennej z gulaszem z piersi
kurczaka w aromatycznym sosie. Danie wyszło zgodnie z założeniem i będzie
częściej gościć na naszym stole.
Składniki:
placki
- Szklanka kaszy jęczmiennej wiejskiej
- 2 szklanki wody
- Sól
Po ugotowaniu:
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki bułki tartej
- Sól
- Pieprz
- olej
Gulasz
- 500 gram piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- Garstka grzybów suszonych
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 50 ml śmietany
- 1 łyżeczka mąki
- Sól
- Pieprz
- Natka pietruszki
Wykonanie:
Niewielką ilość
suszonych grzybów zalewamy gorącą wodą, przykrywamy i moczymy aby zmiękły.
Pierś z kurczaka kroimy jak do gulaszu i dodajemy : sól, pieprz i łyżeczkę
oleju. Pozostawiamy na chwilę do zamarynowania. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie.
Studzimy pod przykryciem ( kasza powinna
być kleista ). Cebulę kroimy, przesmażamy na oleju, dodajemy pierś z
kurczaka. Razem dalej smażymy. Dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę. Po
chwili dodajemy grzyby i wodę z moczenia grzybów. Dusimy pod przykryciem ( gdyby płyn odparował zawsze możemy uzupełnić
wodą )około 15 minut. Po tym czasie niewielką ilość odlewamy ( dodatkowo możemy dolać wodę ), dodajemy
śmietanę , mąkę i koncentrat pomidorowy. Całość intensywnie mieszamy. Ponownie
umieszczamy na patelni. Wolno gotujemy aż zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą
i pieprzem. Do przestudzonej kaszy dodajemy jajka, mąkę, bułkę tartą i
doprawiamy. Na rozgrzanym oleju smażymy placki ( jak ziemniaczane ) z obu stron. Odkładamy na ręczniku papierowym
aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Placki układamy na talerzu, polewamy sosem i
posypujemy natką pietruszki. Bardzo dobrze pasuję z surówką z kiszonej kapusty
( prezentowana na blogu ) SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz