Recent Posts

wtorek, 1 grudnia 2015

Placki z kaszy jęczmiennej z gulaszem grzybowo – pomidorowym

Wiadomo od dawna, że kasze są zdrowe. I tak dzisiaj przedstawiam placki z kaszy jęczmiennej z gulaszem z piersi kurczaka w aromatycznym sosie. Danie wyszło zgodnie z założeniem i będzie częściej gościć na naszym stole.


Składniki:

placki
  • Szklanka kaszy jęczmiennej wiejskiej
  • 2 szklanki wody
  • Sól


Po ugotowaniu:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Sól
  • Pieprz
  • olej


Gulasz
  • 500 gram piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Garstka grzybów suszonych
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 50 ml śmietany
  • 1 łyżeczka mąki
  • Sól
  • Pieprz




  • Natka pietruszki



Wykonanie:

Niewielką ilość suszonych grzybów zalewamy gorącą wodą, przykrywamy i moczymy aby zmiękły. Pierś z kurczaka kroimy jak do gulaszu i dodajemy : sól, pieprz i łyżeczkę oleju. Pozostawiamy na chwilę do zamarynowania. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy pod przykryciem ( kasza powinna być kleista ). Cebulę kroimy, przesmażamy na oleju, dodajemy pierś z kurczaka. Razem dalej smażymy. Dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę. Po chwili dodajemy grzyby i wodę z moczenia grzybów. Dusimy pod przykryciem ( gdyby płyn odparował zawsze możemy uzupełnić wodą )około 15 minut. Po tym czasie niewielką ilość odlewamy ( dodatkowo możemy dolać wodę ), dodajemy śmietanę , mąkę i koncentrat pomidorowy. Całość intensywnie mieszamy. Ponownie umieszczamy na patelni. Wolno gotujemy aż zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do przestudzonej kaszy dodajemy jajka, mąkę, bułkę tartą i doprawiamy. Na rozgrzanym oleju smażymy placki ( jak ziemniaczane ) z obu stron. Odkładamy na ręczniku papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Placki układamy na talerzu, polewamy sosem i posypujemy natką pietruszki. Bardzo dobrze pasuję z surówką z kiszonej kapusty ( prezentowana na blogu ) SMACZNEGO. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz