Intensywny o charakterystycznym smaku - to można
o nim powiedzie. Rosół wołowy gotowany szpondrze jest najlepszy, bardzo aromatyczny.
Składniki:
- 500 gram szpondra wołowego
- Ok. 3 l wody
- 4 marchewki
- Korzeń pietruszki
- Kawałek selera
- Cebula
- Sól
- Pieprz ziarnisty
- Pieprz mielony
- Natka pietruszki
Wykonanie:
Szponder
gotujemy w osolonej wodzie pod przykryciem. Zdejmujemy szum. Dodajemy kilka
ziarenek pieprzu. Ważne jest aby mięso włożyć do zimnej wody i razem doprowadzić
do wrzenia. Wówczas intensywne aromaty będą mogły się wydostać. Niestety mięso
gotujemy długo ( godzina to na pewno ).
Obraną cebulę opalamy nad ogniem aż się przypali. Po tym czasie dodajemy
obrane, umyte warzywa i gotujemy dalej aż do miękkości mięsa. Przyprawiamy solą
( jeżeli jest taka potrzeba ) i
pieprzem mielonym. Podajemy z makaronem i
przybieramy natką pietruszki. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz