Recent Posts

czwartek, 3 grudnia 2015

Rosół wołowy

Intensywny o charakterystycznym smaku - to można o nim powiedzie. Rosół wołowy gotowany szpondrze jest najlepszy,  bardzo aromatyczny.


Składniki:

  • 500 gram szpondra wołowego
  • Ok. 3 l wody
  • 4 marchewki
  • Korzeń pietruszki
  • Kawałek selera
  • Cebula
  • Sól
  • Pieprz ziarnisty
  • Pieprz mielony
  • Natka pietruszki

Wykonanie:

Szponder gotujemy w osolonej wodzie pod przykryciem. Zdejmujemy szum. Dodajemy kilka ziarenek pieprzu. Ważne jest aby mięso włożyć do zimnej wody i razem doprowadzić do wrzenia. Wówczas intensywne aromaty będą mogły się wydostać. Niestety mięso gotujemy długo ( godzina to na pewno ). Obraną cebulę opalamy nad ogniem aż się przypali. Po tym czasie dodajemy obrane, umyte warzywa i gotujemy dalej aż do miękkości mięsa. Przyprawiamy solą ( jeżeli jest taka potrzeba ) i pieprzem mielonym.  Podajemy z makaronem i przybieramy natką pietruszki. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz