Bardzo długo miałam opory (natury emocjonalnej) aby zrobić królik. Jadałam go już
wcześniej, ale żeby tak sama go zrobić - to nie. Krążyłam obok lodówki z
mięsem królika i krążyłam. W końcu przełamałam się. W domu stwierdziłam, że nie
taki „diabeł straszny” i przygotowałam go na sposób, jaki tu widzicie. Gdybym miała opisać jakie to mięso, powiedziałabym że
białe i bardzo delikatne (coś jak pierś z
kurczaka ale znacznie delikatniejsze). Nie potrzebnie miałam opory.
Składniki:
- Królik
- Sól
- Pieprz kolorowy świeżo mielony
- 1 duża żółta cebula
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- Mieszanka marchewki z groszkiem
- łyżka miodu
- 250 ml wina białego wytrawnego
- 100 ml śmietany słodkiej (wiejskiej)
- Bulion/woda
- olej
Wykonanie:
Królika porcjujemy,
przyprawiamy solą i pieprzem. Pozostawiamy do zamarynowania na około 30 minut. Następnie
przesmażamy na niewielkiej ilości oleju i wykładamy do naczynia do pieczenia. Obieramy
i kroimy obie cebule i czosnek. Szklimy na tej samej patelni. Po chwili
dodajemy szklankę bulionu, wino, miód i śmietanę. Ewentualnie doprawiamy solą i
pieprzem. Zagotowujemy. Na królika wykładamy mieszankę groszku z marchewką. Całość
podlewamy przygotowanym sosem z cebulą i czosnkiem. Przykrywamy folią
aluminiową i pieczemy w piekarniku w temp. 190 o C do miękkości
mięsa około godzinę. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz