Pewnie nikt nie wyobraża sobie wigilii bez
karpia. Od kiedy pamiętam karp na wigilijnym stole był zawsze obecny. Jak
przystało na kaszubskie korzenie i ta ryba jest lekko kwaśna. Nie polewamy jej
przed podaniem ani cytryną czy też octem.
Składniki:
- 1 karp (około 1 ½ kg)
- 3 l wody
- 2 marchewki
- Kawałek selera
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- Sól
- Vegeta (domowa)
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- 50 – 100 ml ocet spirytusowego 10%
- Cukier
- Żelatyna
Wykonanie:
Warzywa obieramy
i gotujemy w osolonej wodzie z liściem laurowym, zielem angielskim i 1 łyżeczką
cukru (dla podkręcenia smaku). Z karpia usuwamy łuski (królewski
ma ich mało), oczyszczamy . Odcinamy głowę i usuwamy skrzela. Umytą wkładamy
do gotującego się wywaru i razem gotujemy około 15 minut. (dzięki temu dodamy
mniej żelatyn a galareta będzie bardziej aromatyczna). Pozostałą część karpia
kroimy w dzwonka i również dodajemy do gotującego się wywaru. Karpia gotujemy
około 10 minut (woda powinna lekko mrugać). Następnie dodajemy ocet. Od całości
przygotowanego octu odlewamy część (około 50 ml) i wlewamy do gotującej się
ryby. Gotujemy kolejne około 10 minut. Karpia wyjmujemy a wywar odstawiamy. Po opadnięciu
mętnych elementów , delikatnie łyżką wazową odlewamy czysty płyn. Gdy zmącimy
wywar, odstawiamy i czynność powtarzamy aż do uzyskania odpowiedniej ilości
płynu (tyle ile nam potrzebne do zalania
ryby). Z karpia usuwamy ości (ja robię to pęsetą)i układamy na półmisku.
Dekorujemy według uznania: natką pietruszki, groszkiem, marchewką, cytryny.
Sprawdzamy ilość odlanego wywaru (od tego
zależeć będzie ile dodamy żelatyny) jak i również pod względem smaku. Teraz
musimy ocenić czy ilość octu, soli jest wystarczająca. Doprawiamy. Całość
zagotowujemy. Zestawiamy z „ognia” i dodajemy odpowiednią ilość żelatyny.
Mieszamy. W przypadku galarety z karpia (gdy
gotujemy z głową) dodajemy mniej żelatyny niż w przepisie (około : 50 g na 3 l ). Przygotowaną
zalewą zalewamy karpia. Po wystudzeniu karpia przechowujemy w lodówce.
SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz