Recent Posts

poniedziałek, 21 grudnia 2015

Wigilijna zupa grzybowa z łazankami (przepis na zupę i łazanki)

Jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych w naszym domu jest zupa grzybowa ze specjalnie robionymi na tą okazję łazankami. Konkurowała ona zawsze z nie mniej tradycyjnym czerwonym barszczem z uszkami. Na zasadzie kompromisu robimy te zupy na zmianę. W tym roku czas na grzybową – zwłaszcza, że jesienią ususzyliśmy sporo wspaniałych prawdziwków. Oczywiście zupę tą można zrobić z każdego suszonego grzybka, jednak prawdziwki pozostają poza wszelką konkurencją.



Składniki:

Zupa
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera korzeniowego
  • 1 cebula
  • Ok. 2 ½ - 3 l wody
  • Porządna garść suszonych prawdziwków (w ostateczności innych grzybów)
  • Śmietana słodka 18 % - ok 80 ml
  • Sól
  • pieprz


Łazanki
  • 40 dkg mąki
  • 3 jajka
  • 6-8 łyżek wody
  • Sól




Wykonanie:

Zupa
Warzywa obieramy, kroimy na kawałki. I gotujemy w osolonej wodzie razem z suszonymi grzybami. Gotujemy do miękkości. Całość doprawiamy mielonym pieprzem. Na koniec dodajemy śmietanę. Zupa powinna być intensywnie grzybowa. Na talerz wykładamy łazanki, kawałki marchewki, grzyby i wlewamy zupę. Pycha. SMACZNEGO.

Łazanki
Na stolnicę wysypujemy mąkę (najlepiej ją przesiać przez sito). Dodajemy jajka  i nieco wody. Wyrabiamy i zagniatamy  ciasto – powinno być twarde i „gumowate” ale dające się cienko wałkować. Rozwałkowujemy je bardzo cienko i przesypujemy mąką. Po rozwałkowaniu pozostawiamy aby nieco przeschło – oczywiście jeśli mamy na to czas, bo jeśli nie możemy je kroić od razu na paski szerokości około 1 cm. Paski te tniemy następnie w kwadraciki lub romby. Przesypujemy je mąką i rozrzucamy po stolnicy aby się nie posklejały.  Gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Tak przygotowane łazanki mogą być świątecznym makaronem do wigilijnej zupy grzybowej, ale można je podawać także na różne sposoby – np. z kapustą i grzybami. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz