Jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych w
naszym domu jest zupa grzybowa ze specjalnie robionymi na tą okazję łazankami.
Konkurowała ona zawsze z nie mniej tradycyjnym czerwonym barszczem z uszkami.
Na zasadzie kompromisu robimy te zupy na zmianę. W tym roku czas na grzybową –
zwłaszcza, że jesienią ususzyliśmy sporo wspaniałych prawdziwków. Oczywiście
zupę tą można zrobić z każdego suszonego grzybka, jednak prawdziwki pozostają
poza wszelką konkurencją.
Składniki:
Zupa
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- Kawałek selera korzeniowego
- 1 cebula
- Ok. 2 ½ - 3 l wody
- Porządna garść suszonych prawdziwków (w ostateczności innych grzybów)
- Śmietana słodka 18 % - ok 80 ml
- Sól
- pieprz
Łazanki
- 40 dkg mąki
- 3 jajka
- 6-8 łyżek wody
- Sól
Wykonanie:
Zupa
Warzywa
obieramy, kroimy na kawałki. I gotujemy w osolonej wodzie razem z suszonymi
grzybami. Gotujemy do miękkości. Całość doprawiamy mielonym pieprzem. Na koniec
dodajemy śmietanę. Zupa powinna być intensywnie grzybowa. Na talerz wykładamy
łazanki, kawałki marchewki, grzyby i wlewamy zupę. Pycha. SMACZNEGO.
Łazanki
Na stolnicę
wysypujemy mąkę (najlepiej ją przesiać przez sito). Dodajemy jajka i nieco wody. Wyrabiamy i zagniatamy ciasto – powinno być twarde i „gumowate” ale
dające się cienko wałkować. Rozwałkowujemy je bardzo cienko i przesypujemy
mąką. Po rozwałkowaniu pozostawiamy aby nieco przeschło – oczywiście jeśli mamy
na to czas, bo jeśli nie możemy je kroić od razu na paski szerokości około 1
cm. Paski te tniemy następnie w kwadraciki lub romby. Przesypujemy je mąką i
rozrzucamy po stolnicy aby się nie posklejały.
Gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Tak przygotowane łazanki mogą
być świątecznym makaronem do wigilijnej zupy grzybowej, ale można je podawać
także na różne sposoby – np. z kapustą i grzybami. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz