Recent Posts

sobota, 5 grudnia 2015

Pasta makrelowa / masło makrelowe

Pewnie nie ma takiej osoby, która nie zna pasty makrelowej/rybnej. W czasach, kiedy  nie było  w sklepach  nic oprócz octu i musztardy trafiała się jeszcze jeszcze pasta rybna. Dokładnie ją pamiętam. Tylko, że robiona była zapewne z wszystkiego (z całości ryby) a ości były na porządku dziennym. Dzisiaj można kupić coś podobnego, mam nadzieję, że lepszej jakości. Proponuję jednak zrobienie własnej pasty makrelowej - zawsze wiemy co jemy.


Składniki:
  • 1 wędzona makrela
  • 100 gram masła
  • 2 – 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • Ok. ½ łyżeczki soli



Wykonanie:

Rybę obieramy ze skóry, usuwamy ości i kręgosłup. Dzielimy na mniejsze kawałki. Masło lekko rozdrabniamy. Oba składniki razem miksujemy i dodajemy podczas miksowania koncentrat pomidorowy i sól. W przepisie podałam, około ½ łyżeczki soli. Ilość będzie uzależniona od tego jak bardzo słona będzie ryba. Całość miksujemy na gładką masę. No i oczywiści smarujemy kanapki. Ja już jadłam. Pycha. SMACZNEGO.

3 komentarze:

Anonimowy pisze...

smaczne i umuwimy sie skarbie lubie gotować

vms186 pisze...

swego czasu ta pasta była dość droga.. 23zł/kg

Ewa Górska pisze...

Witaj, ceny nie pamiętam z okresu który podajesz. Natomiast pamiętam jej smak, strukturę jakieś 40 lat temu. Miała wówczas ości i raczej była jedną z tańszych produktów (tak sądzę). W domowej wiesz co jest i za co płacisz. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

Prześlij komentarz