Może dzisiaj nie jest piątek, ale jeśli
zrobicie w ten sposób rybkę dzisiaj to jutro będzie idealna do jedzenia.
Kupując rybę mrożoną zwracajcie uwagę aby nie było w niej zbyt dużo wody (glazury) - bo to najdroższa woda na świecie, a ryby w
niej tyle co nic.
Składniki:
500 gram mintaja
(mrożonego)
sól
Mąka do
panierowania
Olej do smażenia
Zalewa:
- 1 spora cebula
- Mix papryk
- 1 ogórek korniszony
- 1 szklanka wody
- ½ szklanki ketchupu pikantnego
- ¼ szklanki oleju
- ¼ szklanki octu spirytusowego
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki pieprzu
Wykonanie:
Rybę rozmrażamy,
solimy i panierujemy w mące. A następnie smażymy na rozgrzanym oleju. Smażoną
rybę układamy w wysokim naczyniu. Papryki dzielimy, usuwamy gniazda nasienne i
podpiekamy w piekarniku około 15 minut aż zaczną lekko brązowieć ( górna półka,
górna grzałka, 180 o C). Do garnka wlewamy szklankę wody, olej,
ketchup, ocet oraz przyprawy: sól, cukier i pieprz. Cebulę i ogórek korniszony
kroimy w słupki i dodajemy do zalewy. Zagotowujemy. Przestudzoną paprykę
obieramy ze skórki, kroimy w słupki i również dodajemy do zalewy. Chwilkę razem
gotujemy około 5 minut. Gorącą zalewą zalewamy rybę i odstawiamy aby smaki się
połączyły. Teraz wystarczy trochę zaczekać. Podczas przygotowywania zalewy
warto ją smakować, aby znaleźć idealny smak dla siebie. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz