Recent Posts

czwartek, 17 grudnia 2015

Mintaj w zalewie z pieczoną papryką i ketchupem

Może dzisiaj nie jest piątek, ale jeśli zrobicie w ten sposób rybkę dzisiaj to jutro będzie idealna do jedzenia. Kupując rybę mrożoną zwracajcie uwagę aby nie było w niej zbyt dużo wody (glazury) - bo to najdroższa woda na świecie, a  ryby w niej tyle co nic.


Składniki:
500 gram mintaja (mrożonego)
sól
Mąka do panierowania
Olej do smażenia


Zalewa:
  • 1 spora cebula
  • Mix papryk
  • 1 ogórek korniszony
  • 1 szklanka wody
  • ½  szklanki ketchupu pikantnego
  • ¼ szklanki oleju
  • ¼ szklanki octu spirytusowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki pieprzu





Wykonanie:

Rybę rozmrażamy, solimy i panierujemy w mące. A następnie smażymy na rozgrzanym oleju. Smażoną rybę układamy w wysokim naczyniu. Papryki dzielimy, usuwamy gniazda nasienne i podpiekamy w piekarniku około 15 minut aż zaczną lekko brązowieć ( górna półka, górna grzałka, 180 o C). Do garnka wlewamy szklankę wody, olej, ketchup, ocet oraz przyprawy: sól, cukier i pieprz. Cebulę i ogórek korniszony kroimy w słupki i dodajemy do zalewy. Zagotowujemy. Przestudzoną paprykę obieramy ze skórki, kroimy w słupki i również dodajemy do zalewy. Chwilkę razem gotujemy około 5 minut. Gorącą zalewą zalewamy rybę i odstawiamy aby smaki się połączyły. Teraz wystarczy trochę zaczekać. Podczas przygotowywania zalewy warto ją smakować, aby znaleźć idealny smak dla siebie. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz