Mówiąc vegeta każdy wie o co chodzi.
Oczywiście przyprawa. Dzisiaj przedstawiam naturalną przyprawę warzywną bez
konserwantów i innych wypełniaczy. Ja używam ją często. Pięknie pachnie,
doprawia potrawę i oczywiście jest z zupełnie naturalnych składników.
Składniki:
- 600 gram marchwi
- 300 gram pietruszki
- 300 gram selera
- 2 średnie cebule
- 2 średnie pory
- 2 łyżki soli morskiej
- Natka pietruszki
Wykonanie:
Marchew, seler,
korzeń pietruszki oraz cebulę obieramy. Wszystkie warzywa myjemy i osuszamy.
Pory warto przeciąć wzdłuż do mycia. Łatwiej z nich pozbyć się ziemi. Warzywa
korzeniowe kroimy na cienkie plasterki, cebulę podobnie. Wszystko razem suszymy. Czas suszenia jest uzależniony
od wielu czynników: grubości plasterków, urządzenia w którym będziemy suszyć. Gdy
warzywa będą suche miksujemy je wraz 2 łyżkami soli morskiej. Przyprawę przechowujemy w suchym miejscu w zamykanym
pojemniku. Dodajemy do przygotowywanych potraw. SMACZNEGO.
19 komentarze:
A jak nie posiadam urządzenia do suszenia to co wtedy?
Witaj, spróbuj użyć piekarnika, ja bym tak zrobiła ( temp. ok. 50 st. C ). Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.
Ja suszę w piekarniku i też jest dobra,tyle tylko że dłużej trwa suszenie.
Trzeba sobie jakoś radzić, a jak widać Polak wszystko potrafi :) . Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.
A jak długo jeśli mogę spytać?
Witaj,u mnie suszenie trwało ponad 1 dzień ( w nocy przestój ). Używałam urządzenia z grzałką na dole bez nawiewu. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.
Miksujemy mikserem..? Takim jak np ciasta sie robi? Czy jak? I jak zrobic male kawalki, tak zeby kawalki byly podobnej wielkosci jak w kupnej wegecie
Witaj, takim do ciasta to nie, tym nie dasz rady. Ja miksowałam w thermomixie. Można zmiksować w urządzeniu które posiada noże i odpowiednią moc (w takim którym możesz zmiksować lód). Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.
Ja robię podobnie tylko dodaję jeszcze kurkumy,suszonych liści pietruszki i lubczyka
Witaj, będę musiała wypróbować. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.
Posiadam podobne urządzenie jak na zdjęciu. Z nawiewem. Ile czasu powinnam suszyć warzywa?
Witaj, moje urządzenie nie posiada nawiewu - tylko grzałkę z dołu. Z tego co pamiętam trwało to dosyć długo. Suszenie dzieliłam na dwa dni, po kilka godzin dziennie, lecz nie jestem w stanie powiedzieć ile w sumie to trwało. Szybciej suszyły się pory, cebule i natka. Musisz sprawdzać kiedy będzie suche. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.
Dziękuję za odpowiedz. Warzywa suszą się juz od rana. Piękny aromat w całym domu. Pozdrawiam
Można w młynku do kawy zmielić...
Witaj, dobry pomysł z tym młynkiem do kawy. Jakoś wyleciało mi to z głowy. Pewnie dlatego, że takowego już nie posiadam. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.
Ja robię wegetę, na mokro, mielę w mikserze, albo maszynce do mięsa wszystkie składniki dodaje soli i gotową przyprawę umieszczam w słoikach. Sól konserwuje więc nie ma problemu.
Można kupić suszoną włoszczyznę, dodać resztę składników i problem z głowy😉
No ale jednak co własnej roboty to własnej... Moja wersja dobra dla zabieganych😁
Prześlij komentarz