Jajka w sosie musztardowym to prawie
potrawa narodowa. Sądzę, że od czasu do czasu bywa w każdym domu - bo kto nie
lubi jajek. Podane z ziemniaczkami i surówką z kiszonej kapusty stanowią idealny,
ekspresowy obiad. Jak nie masz czasu, jesteś zmęczona/y lub nie masz ochoty na dłuższe
siedzenie w kuchni to właśnie danie na ten moment.
Składniki:
- Dowolna ilość jajek ugotowanych na twardo
Sos:
- 400 ml bulionu ( można użyć kostkę )
- 3 duże łyżki gęstej śmietany
- 2 - 3 łyżeczki mąki
- 3 łyżki musztardy sarepskiej (spore )
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- Szczypiorek
Wykonanie:
Jajka gotujemy
na twardo pamiętając o tym aby nie gotować ich dłużej niż 10 minut i schładzamy
(pisałam o tym, że dłuższe gotowanie powoduje
powstawanie siarkowodoru). Z bulionu odlewamy około 100 ml, dodajemy
śmietanę, mąkę i dokładnie mieszamy. Umieszczamy w pozostałym bulionie.
Rozprowadzamy w całości. Gotujemy i od czasu do czasu mieszamy. Na koniec
dodajemy musztardę sarepską i francuską. Mieszamy. Chwilę gotujemy i gotowe.
Sosem polewamy jajka i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. SMACZNEGO.
2 komentarze:
U mnie w domu nigdy się takich nie robiło, Muszę kiedyś spróbować! :)
W moim domu począwszy od dzieciństwa pojawiały się z różną częstotliwością, ale pamiętam je od zawsze. Teraz bywają jak przypomnę sobie o nich, szczególnie gdy muszę zrobić coś na szybko do jedzenia albo mam lenia lub mam na nie ochotę. Koniecznie spróbuj a stałe wejdą do Twojego menu. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.
Prześlij komentarz