Recent Posts

wtorek, 1 września 2015

Waniliowo – poziomkowy sernik na zimno z malinami i jeżynami

Mimo, że mamy już 1 września upały nadal trwają. Piekarnika dalej nie używam. Na gotowanie też nie mam specjalnej ochoty, bo za ciepło. Sernik na zimno w tym momencie jest jak najbardziej na miejscu. Wyszedł pyszny. Polecam.


Składniki:
  • Serek waniliowy ( 1 kg w wiaderku )
  • 3 galaretki poziomkowe
  • Maliny
  • Jeżyny ( kilka )
  • Ciastka wieloziarniste






Wykonanie:

Ciastka umieszczamy w woreczku ( ilość taka aby po rozkruszeniu przykryły dno blaszki )tłuczkiem rozkruszamy na małe kawałki. Całość wysypujemy na blaszkę i lekko ugniatamy. 1 galaretkę rozpuszczamy w niecałej szklance gorącej wody. Po lekkim przestudzeniu do galaretki dodajemy serek waniliowy i razem mieszamy, najlepiej przy użyciu miksera. Masę wylewamy delikatnie na ciastka. Umieszczamy w lodówce i czekamy aż masa trochę stężeje. Następnie układamy maliny i jeżyny.  Rozpuszczamy 2 galaretki ( zgodnie z przepisem na opakowaniu ). Chłodnymi galaretkami zalewamy owoce. Wstawiamy do lodówki. Gotowe po stężeniu galaretek. Mniam. SMACZNEGO.

2 komentarze:

Unknown pisze...

serniki kojarzą mi się z dzieciństwem
Zapraszam do mnie :)

Smaki Ewy pisze...

Może nie kojarzą mi się z dzieciństwem, ale kocham je od zawsze. Pozdrawiam.

Prześlij komentarz