Recent Posts

sobota, 26 września 2015

Małże / mule świeże – duszone w winie

Niedawno w jednym ze sklepów sieciowych natknęłam się na świeże małże, ucieszyłam się. Nie pojawiają się one zbyt często, więc tym większa była moja radość zważywszy, że w domu miłośników nie brakuje. Małże udały się jak zwykle dobrze, a może nawet i lepiej.



Składniki:
  • 1 kg świeżych małży
  • 2 szklanki białego wina półwytrawnego
  • Biała część z jednego pora
  • 1 zielona papryka
  • 1 cebula
  • ½ pęczka natki pietruszki






Wykonanie:

Pora kroimy w talarki, cebulę w piórka, paprykę w paseczki a pietruszkę siekamy. Wszystko umieszczamy w garnku i zalewamy winem ( bez soli ). Małże przepłukujemy i dodajemy do wina ( tylko zamknięte, otwarte można raz spróbować zamknąć jeżeli nadal są otwarte – odrzucamy je  ). Garnek przykrywamy i gotujemy pod przykryciem przez 5 minut od momentu zagotowania. Po ugotowaniu Odrzucamy te  które się nie otworzyły. Odsączamy i SMACZNEGO. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz