Niedawno w jednym ze sklepów sieciowych natknęłam
się na świeże małże, ucieszyłam się. Nie pojawiają się one zbyt często, więc tym
większa była moja radość zważywszy, że w domu miłośników nie brakuje. Małże
udały się jak zwykle dobrze, a może nawet i lepiej.
Składniki:
- 1 kg świeżych małży
- 2 szklanki białego wina półwytrawnego
- Biała część z jednego pora
- 1 zielona papryka
- 1 cebula
- ½ pęczka natki pietruszki
Wykonanie:
Pora kroimy w talarki,
cebulę w piórka, paprykę w paseczki a pietruszkę siekamy. Wszystko umieszczamy
w garnku i zalewamy winem ( bez soli
). Małże przepłukujemy i dodajemy do wina ( tylko
zamknięte, otwarte można raz spróbować zamknąć jeżeli nadal są
otwarte – odrzucamy je ). Garnek przykrywamy
i gotujemy pod przykryciem przez 5 minut od momentu zagotowania. Po ugotowaniu Odrzucamy
te które się nie otworzyły. Odsączamy
i SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz