Recent Posts

piątek, 28 sierpnia 2015

Pomidory na grilla nadziewane dynią z trzema serami

Kolejny przepis z pomidorami w roli głównej. Tym razem jednak inaczej bo w formie grillowanej. W ogrodzie znalazłam maleńką dynię i postanowiłam ją wykorzystać ( najczęściej nadmiar usuwam aby nie podbierały składników odżywczych dyni wybranej ). Początkowo chciałam użyć cukinię, ale niestety cukinii w tym roku mam tyle co na lekarstwo, bo ślimaki są szybsze. Możecie spróbować z cukinią.


Składniki:
  • Średniej wielkości pomidory ( 12 sztuk )
  • 1 mała dynia/ lub cukinia
  • Ser mozzarella ( ok. 2 łyżki ) + plasterki
  • Ser lazur  ( ok. 2 łyżek )
  • Ser camembert ( ok. 2 łyżek )
  • Sól
  • Bazylia suszona
  • Oregano suszone





Wykonanie:

Z pomidorów odkrawamy czubki i wydrążamy część miąższu. Dynię kroimy w kostkę. Do dyni dodajemy 2 łyżki startego sera mozzarelli, pokruszony lazur i pokrojony camembert. Dodatkowo dodajemy część wydrążonego, pokrojonego miąższu pomidorów. Doprawiamy solą, bazylią i oregano. Po wymieszaniu składników, nakładamy farsz do wydrążonych pomidorów. Przykrywamy plasterkami mozzarelli. Układamy w naczyniu przystosowanym do zapiekania na grillu, przykrywamy ( można użyć folii aluminiowej, tacki do grilla ) i grillujemy do czasu gdy ser się rozpuści a pomidory zmiękną. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz