Kolejny przepis z pomidorami w roli
głównej. Tym razem jednak inaczej bo w formie grillowanej. W ogrodzie znalazłam
maleńką dynię i postanowiłam ją wykorzystać ( najczęściej nadmiar usuwam aby nie podbierały składników odżywczych dyni
wybranej ). Początkowo chciałam użyć cukinię, ale niestety cukinii w tym
roku mam tyle co na lekarstwo, bo ślimaki są szybsze. Możecie spróbować z
cukinią.
Składniki:
- Średniej wielkości pomidory ( 12 sztuk )
- 1 mała dynia/ lub cukinia
- Ser mozzarella ( ok. 2 łyżki ) + plasterki
- Ser lazur ( ok. 2 łyżek )
- Ser camembert ( ok. 2 łyżek )
- Sól
- Bazylia suszona
- Oregano suszone
Wykonanie:
Z pomidorów
odkrawamy czubki i wydrążamy część miąższu. Dynię kroimy w kostkę. Do dyni
dodajemy 2 łyżki startego sera mozzarelli, pokruszony lazur i pokrojony
camembert. Dodatkowo dodajemy część wydrążonego, pokrojonego miąższu pomidorów.
Doprawiamy solą, bazylią i oregano. Po wymieszaniu składników, nakładamy farsz
do wydrążonych pomidorów. Przykrywamy plasterkami mozzarelli. Układamy w
naczyniu przystosowanym do zapiekania na grillu, przykrywamy ( można użyć folii aluminiowej, tacki do
grilla ) i grillujemy do czasu gdy ser się rozpuści a pomidory zmiękną.
SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz