Recent Posts

piątek, 18 września 2015

Pieczony kurczak w żurawinie

Kurczaka pewnie można przyrządzać na tysiąc sposobów. Dzisiaj jeden z tych sposobów, w żurawinie. Nie muszę pisać jaka żurawina jest zdrowa, pewnie każdy o tym wie. Kurczak w połączeniu z żurawiną – pycha. Niepowtarzalny smak i aromat. Oczywiście polecam.


Składniki:
4 ćwiartki z kurczaka
2/3 szklanki suszonej żurawiny
Sól
Czerwony delikat ( do mięs )
Woda




Wykonanie:

Żurawinę zalewamy gorącą wodą ( aby przykryć żurawinę ). Ćwiartki kurczaka dzielimy na kawałki i przyprawiamy czerwonym delikatem i solą. Układamy w naczyniu do zapiekania. Pomiędzy kurczaka układamy nasiąkniętą żurawinę. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 190 o C przez około 1 godz. i 20 minut ( całość ). W trakcie pieczenia po zarumienieniu z jednej strony odwracamy. Rumienimy z drugiej strony. Ponownie odwracamy i podlewamy wodą z moczenia żurawiny. Przykrywamy folia aluminiową i pieczemy w taki sposób do końca. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz