Kurczaka pewnie można przyrządzać na
tysiąc sposobów. Dzisiaj jeden z tych sposobów, w żurawinie. Nie muszę pisać jaka
żurawina jest zdrowa, pewnie każdy o tym wie. Kurczak w połączeniu z żurawiną –
pycha. Niepowtarzalny smak i aromat. Oczywiście polecam.
Składniki:
4 ćwiartki z
kurczaka
2/3 szklanki
suszonej żurawiny
Sól
Czerwony delikat
( do mięs )
Woda
Wykonanie:
Żurawinę
zalewamy gorącą wodą ( aby przykryć
żurawinę ). Ćwiartki kurczaka dzielimy na kawałki i przyprawiamy czerwonym
delikatem i solą. Układamy w naczyniu do zapiekania. Pomiędzy kurczaka układamy
nasiąkniętą żurawinę. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 190 o C
przez około 1 godz. i 20 minut ( całość
). W trakcie pieczenia po zarumienieniu z jednej strony odwracamy. Rumienimy z
drugiej strony. Ponownie odwracamy i podlewamy wodą z moczenia żurawiny.
Przykrywamy folia aluminiową i pieczemy w taki sposób do końca. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz