Syrop ten można używać do herbat, deserów
rozcieńczać go samą wodą i oczywiście dodawać również do piwa. Zastosowań ma
wiele. Mimo to, że jest z cukrem ( dla niektórych to już brzmi groźnie ), nie
posiada barwinków, konserwantów i innych sztucznych składników, myślę, że jest
zdrowszy i bardziej wartościowy od jego chemicznych odpowiedników.
Składniki:
- Dowolna ilość bardzo dojrzałych brzoskwiń
- Cukier
Wykonanie:
Brzoskwinie
myjemy, obieramy ze skórki. Gdy brzoskwinie są przejrzałe bardzo łatwo można ją
usunąć. Wyjmujemy pestkę i rękoma rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie
przesypujemy cukrem. Pozostawiamy na około 2 dni pod przykryciem. Od czasu do
czasu mieszamy. Jeżeli widzimy, że cukier się rozpuści, możemy dodać go więcej.
Po tym czasie zlewamy uzyskany syrop przez sitko ( pozostałe brzoskwinie można użyć do nalewki ). Zagotowujemy i chwilę
gotujemy na bardzo lekkim ogniu. Gorący wlewamy do wygotowanych słoików i
zakręcamy. Nie pasteryzujemy. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz