Recent Posts

czwartek, 10 września 2015

Syrop brzoskwiniowy – metodą tradycyjną

Syrop ten można używać do herbat, deserów rozcieńczać go samą wodą i oczywiście dodawać również do piwa. Zastosowań ma wiele. Mimo to, że jest z cukrem ( dla niektórych to już brzmi groźnie ), nie posiada barwinków, konserwantów i innych sztucznych składników, myślę, że jest zdrowszy i bardziej wartościowy od jego chemicznych odpowiedników.


Składniki:
  • Dowolna ilość bardzo dojrzałych brzoskwiń
  • Cukier




Wykonanie:

Brzoskwinie myjemy, obieramy ze skórki. Gdy brzoskwinie są przejrzałe bardzo łatwo można ją usunąć. Wyjmujemy pestkę i rękoma rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie przesypujemy cukrem. Pozostawiamy na około 2 dni pod przykryciem. Od czasu do czasu mieszamy. Jeżeli widzimy, że cukier się rozpuści, możemy dodać go więcej. Po tym czasie zlewamy uzyskany syrop przez sitko ( pozostałe brzoskwinie można użyć do nalewki ). Zagotowujemy i chwilę gotujemy na bardzo lekkim ogniu. Gorący wlewamy do wygotowanych słoików i zakręcamy. Nie pasteryzujemy. SMACZNEGO. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz