Sezon ogórkowy jeszcze trwa, a w szczególności
na pikle i sałatki. W moim ogródku nadal leżą i czekają na swoją kolejkę do
słoików. Dzisiaj proponuję pikle z ogórków na ostro.
Składniki:
- Dowolna ilość ogórków ( takie jak do kiszenia )
- Pieprz młotkowany z kolendrą
- Nasiona kolendry
Zalewa:
- 1 ½ l wody
- 300 ml octu
- 5 łyżek cukru
- 1 ½ łyżki soli
Wykonanie:
Z podanych
składników gotujemy zalewę. Ogórki obieramy, kroimy słupki ( ósemki ) i układamy
pionowo w słoikach. Do każdego słoika wsypujemy ¼ łyżeczki pieprzu młotkowanego
z kolendrą i ½ łyżeczki nasion kolendry. Ogórki zalewamy zalewą, zamykamy i
pasteryzujemy około 15 minut. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz