Recent Posts

wtorek, 15 września 2015

Pikle z ogórków na ostro w zalewie z kolendrą

Sezon ogórkowy jeszcze trwa, a w szczególności na pikle i sałatki. W moim ogródku nadal leżą i czekają na swoją kolejkę do słoików. Dzisiaj proponuję pikle z ogórków na ostro.


Składniki:
  • Dowolna ilość ogórków ( takie jak do kiszenia )
  • Pieprz młotkowany z kolendrą
  • Nasiona kolendry


Zalewa:
  • 1 ½ l wody
  • 300 ml octu
  • 5 łyżek cukru
  • 1 ½ łyżki soli



Wykonanie:

Z podanych składników gotujemy zalewę. Ogórki obieramy, kroimy słupki ( ósemki ) i układamy pionowo w słoikach. Do każdego słoika wsypujemy ¼ łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą i ½ łyżeczki nasion kolendry. Ogórki zalewamy zalewą, zamykamy i pasteryzujemy około 15 minut. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz