Nie ukrywam, że tak zrobione brokuły są
przepyszne. Pewnie sama byłabym w stanie zjeść całego brokuła. Ale rozum mówi coś
innego, bo jest przy nim sos - niestety wysokokaloryczny. Jednak mimo to, tak przyrządzony z sosem wart
jest grzechu.
Składniki:
- 1 brokuł
- Woda
- Sól
Sos
- 100 ml bulionu warzywnego
- 3 czubate łyżki śmietany 18% gęstej
- 1 łyżka masła
- 50 gram serka topionego śmietankowego
- Pieprz biały mielony
Wykonanie:
Brokuł gotujemy
w osolonej wodzie przez kilka minut ( tak aby był lekko al dente ). Do garnka
wlewamy bulion ( można użyć wody + odrobinę bulionu z kostki ), dodajemy
śmietanę. Porządnie mieszamy trzepaczką. Następnie dodajemy masło i serek
topiony. Całość gotujemy, mieszamy, doprawiamy białym pieprzem. Gotujemy tyle
czasu aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji ( będzie lekko gęsty ).
Ugotowany brokuł polewamy przygotowanym sosem. Pycha. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz