Recent Posts

czwartek, 24 września 2015

Brokuły z sosem śmietanowo – serowym

Nie ukrywam, że tak zrobione brokuły są przepyszne. Pewnie sama byłabym w stanie zjeść całego brokuła. Ale rozum mówi coś innego, bo jest przy nim sos - niestety wysokokaloryczny. Jednak mimo to, tak przyrządzony z sosem  wart jest grzechu.


Składniki:
  • 1 brokuł
  • Woda
  • Sól

Sos
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 3 czubate łyżki śmietany 18% gęstej
  • 1 łyżka masła
  • 50 gram serka topionego śmietankowego
  • Pieprz biały mielony

Wykonanie:

Brokuł gotujemy w osolonej wodzie przez kilka minut ( tak aby był lekko al dente ). Do garnka wlewamy bulion ( można użyć wody + odrobinę bulionu z kostki ), dodajemy śmietanę. Porządnie mieszamy trzepaczką. Następnie dodajemy masło i serek topiony. Całość gotujemy, mieszamy, doprawiamy białym pieprzem. Gotujemy tyle czasu aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji ( będzie lekko gęsty ). Ugotowany brokuł polewamy przygotowanym sosem. Pycha. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz