Recent Posts

sobota, 12 września 2015

Zupa z pieczonego bakłażana i pomidorów

Kolejny przepis z cyklu - sezon na pomidory. Staram się wykorzystywać sezonowe owoce i warzywa bo są najsmaczniejsze. Na dzisiaj przygotowałam zupę z pieczonego bakłażana, pomidorów i nie tylko. Zupa jest smaczna i aromatyczna.


Składniki:
  • 1 bakłażan
  • 6 pomidorów
  • 1 cebula
  • ½ papryki żółtej
  • ½ papryki czerwonej
  • oliwa


Wywar
  • Elementy kurczaka ( może być porcja rosołowa )
  • 3 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 4 ziemniaki
  • 2 l wody


  • Sól
  • Czosnek granulowany
  • Pieprz czarny mielony
  • Pieprz cayenne
  • Ser mozzarella



Wykonanie:

W osolonej wodzie gotujemy wywar z kurczaka z marchewką, selerem i ziemniakami. Bakłażana kroimy w plastry o grubości 1 cm. Układamy na blaszce. Pomidory, paprykę, cebulę kroimy na mniejsze kawałki. Dokładamy do bakłażana. Całość skrapiamy oliwą i posypujemy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Zapiekamy w piekarniku ( termoobieg ) do momentu aż uzyskają odpowiedni kolor ( będą przyrumienione ). Gdy przestygną z pomidorów i papryki zdejmujemy skórki. Zapieczone warzywa/ owoce zdejmujemy z blaszki i umieszczamy w naczyniu miksujący do którego dodajemy ugotowane warzywa z wywaru. Całość miksujemy. Dodajemy tyle wywaru ( przez sitko ) aż uzyskamy odpowiednią gęstość ( według gustu ). Całość doprawiamy solą i pieprzem cayenne. Przed podaniem posypujemy serem mozzarellą. SMACZNEGO

0 komentarze:

Prześlij komentarz