Kolejny przepis z cyklu - sezon na
pomidory. Staram się wykorzystywać sezonowe owoce i warzywa bo są
najsmaczniejsze. Na dzisiaj przygotowałam zupę z pieczonego bakłażana,
pomidorów i nie tylko. Zupa jest smaczna i aromatyczna.
Składniki:
- 1 bakłażan
- 6 pomidorów
- 1 cebula
- ½ papryki żółtej
- ½ papryki czerwonej
- oliwa
Wywar
- Elementy kurczaka ( może być porcja rosołowa )
- 3 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 4 ziemniaki
- 2 l wody
- Sól
- Czosnek granulowany
- Pieprz czarny mielony
- Pieprz cayenne
- Ser mozzarella
Wykonanie:
W osolonej
wodzie gotujemy wywar z kurczaka z marchewką, selerem i ziemniakami. Bakłażana
kroimy w plastry o grubości 1 cm. Układamy na blaszce. Pomidory, paprykę,
cebulę kroimy na mniejsze kawałki. Dokładamy do bakłażana. Całość skrapiamy
oliwą i posypujemy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Zapiekamy w
piekarniku ( termoobieg ) do momentu
aż uzyskają odpowiedni kolor ( będą
przyrumienione ). Gdy przestygną z pomidorów i papryki zdejmujemy skórki. Zapieczone warzywa/ owoce zdejmujemy z blaszki i
umieszczamy w naczyniu miksujący do którego dodajemy ugotowane warzywa z
wywaru. Całość miksujemy. Dodajemy tyle wywaru ( przez sitko ) aż uzyskamy odpowiednią gęstość ( według gustu ). Całość doprawiamy solą i
pieprzem cayenne. Przed podaniem posypujemy serem mozzarellą. SMACZNEGO
0 komentarze:
Prześlij komentarz