Recent Posts

wtorek, 31 stycznia 2017

Chleb wieloziarnisty – pełnia zdrowia

Dawno, dawno temu trafił do mnie super przepis na chleb (dzięki mojej koleżance). Ostatnio gdy zabrakło pieczywa w domu, przypomniało mi się o jego istnieniu - i tak odkurzyłam ten przepis. Wystarczy mąka, płatki owsiane i trochę ziarenek. Warto w domu mieć pod ręką suszone drożdże i jak tylko przyjdzie potrzeba wyczarować pachnący chlebek. A teraz do pracy moi drodzy.



Składniki:
  • ½ kg mąki (typ 650)
  • 1 ½ szkl. płatków owsianych
  • ½ szkl. Słonecznika
  • 1/3 szkl. Dyni
  • 1/3 szkl. Siemienia lnianego
  • ½ l wody (ciepłej)
  • ½ kostki drożdży (można użyć suszonych)
  • 1 łyżeczka soli








Wykonanie:

Z wszystkich podanych składników wyrabiamy ciasto na chleb. Jeżeli użyjemy drożdży suszonych warto je zalać na chwilkę ciepłą wodą (tą do chleba) aby „obudzić” drożdże do pracy. Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy masę (1 długa lub dwie małe). Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku w temp. ok. 200 oC (termoobieg) przez około 1 godziny + 15 minut. Upieczony chleb wyjmujemy z foremki aby się nie zaparzył. SMACZNEGO.

2 komentarze:

Fanka domowego chleba pisze...

Lubię pieczywo z ziarnami, ale kupne zawiera ich tyle co kot napłakał. Dlatego często sama piekę takie chlebki z solidnymi garściami słonecznika, pestek dyni, otrąb i siemieniem lnianym. Wprawdzie pieczenie zajmuje trochę więcej czasu niż wyjście do piekarni czy do sklepu, ale wolę trochę postać w kuchni niż kupować chleb barwiony karmelem i ze zbędnymi wypełniaczami. Przepis już zanotowałam, jest bardzo prosty, a bochenki wyglądają prawdziwie domowo. Pozdrawiam : )

Ewa Górska pisze...

Witaj, prawdę piszesz, że chleb wieloziarnisty ze sklepu zawiera bardzo mało ziarenek (chyba, że na wierzchu) a ciemny barwiony karmelem. Możesz oczywiście pokombinować z tym przepisem i dodawać różnych ziarenek. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

Prześlij komentarz