Zasypało i przymroziło. Szkoda, że tak
nie wyglądały święta. Na dzisiaj proponuję coś rozgrzewającego a mianowicie
zupę z marchwi. Smacznie i zdrowo. Polecam.
Składniki:
- 700 gram marchwi
- Kawałek korzenia selera
- 1 mała pietruszka
- 4 ziemniaki
- 3 łyżki musztardy sarepskiej
- Kilka lisków laurowych
- Kilka ziaren ziela angielskiego
- Ok. 2 ½ l wody
- 300 gram mięsa (filet kurczaka lub łopatka wp.)
- Sól
- Pieprz cayenne
- Ser żółty
- Gęsta kwaśna śmietana
- Natka pietruszki
Wykonanie:
Do garnka
wlewamy wodę, dodajemy mięso. Zagotowujemy, usuwamy szum. Dodajemy sól, liść
laurowy i ziele angielskie. Gotujemy. Marchew, seler, pietruszkę i ziemniaki
obieramy i kroimy w kostkę. Umieszczamy w wywarze. Gotujemy do miękkości. Po
ugotowaniu wyjmujemy listki laurowe i ziela angielskie. Całość miksujemy na
krem. Dodajemy musztardę i doprawiamy pieprzem cayenne. Chwilę gotujemy. Ser
żółty trzemy na tarce warzywnej. Na patelnię wykładamy papier do pieczenia,
układamy na nim ser (jak placki).
Smażymy. Po chwili gdy ser się rozpuści, zdejmujemy z patelni razem z papierem.
Czekamy aż zacznie stygnąć. Odwracamy i ponownie wykładamy na patelnię. Po
chwili zdejmujemy z patelni i studzimy. Gorącą zupę wylewamy na talerz. Na
środek wykładamy łyżkę gęstej śmietany i posypujemy natką pietruszki. Dodatkowo
na brzegu zupy wykładamy przygotowane chipsy serowe. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz