Recent Posts

czwartek, 5 stycznia 2017

Krem z marchwi na ostro z chipsami serowymi

Zasypało i przymroziło. Szkoda, że tak nie wyglądały święta. Na dzisiaj proponuję coś rozgrzewającego a mianowicie zupę z marchwi. Smacznie i zdrowo. Polecam.



Składniki:
  • 700 gram marchwi
  • Kawałek korzenia selera
  • 1 mała pietruszka
  • 4 ziemniaki
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej
  • Kilka lisków laurowych
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • Ok. 2 ½ l wody
  • 300 gram mięsa (filet kurczaka lub łopatka wp.)
  • Sól
  • Pieprz cayenne
  • Ser żółty
  • Gęsta kwaśna śmietana
  • Natka pietruszki







Wykonanie:

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy mięso. Zagotowujemy, usuwamy szum. Dodajemy sól, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy. Marchew, seler, pietruszkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Umieszczamy w wywarze. Gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu wyjmujemy listki laurowe i ziela angielskie. Całość miksujemy na krem. Dodajemy musztardę i doprawiamy pieprzem cayenne. Chwilę gotujemy. Ser żółty trzemy na tarce warzywnej. Na patelnię wykładamy papier do pieczenia, układamy na nim ser (jak placki). Smażymy. Po chwili gdy ser się rozpuści, zdejmujemy z patelni razem z papierem. Czekamy aż zacznie stygnąć. Odwracamy i ponownie wykładamy na patelnię. Po chwili zdejmujemy z patelni i studzimy. Gorącą zupę wylewamy na talerz. Na środek wykładamy łyżkę gęstej śmietany i posypujemy natką pietruszki. Dodatkowo na brzegu zupy wykładamy przygotowane chipsy serowe. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz