Do przygotowania tego dania świetnie
nadaje się łopatka wieprzowa. Podsmażony kawałek mięsa, podlany bulionem i
duszony z zarumienioną cebulą. Idealna prostota. Pycha. Polecam.
Składniki:
- Łopatka wieprzowa ok. 1,2 kg
- Sól
- Pieprz
- 1 łyżka smalcu
- Bulion
- 1 cebula czerwona
- 1 cebula żółta/ zwykła
Wykonanie:
Mięso myjemy,
osuszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Cebule obieramy i kroimy w ćwiartki.
Na patelni wykładamy smalec i podsmażamy mięso z każdej strony razem z cebulą.
Gdy wszystko będzie zarumienione podlewamy bulionem (ok.1/2 l). Dusimy pod
przykryciem do miękkości. Od czasu do czasu mięso obracamy. Jeżeli chcemy
uzyskać aksamitny sos, wystarczy na koniec zmiksować płyn razem z cebulą.
Cebula w naturalny sposób spowoduje zagęszczenie sosu. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz