Recent Posts

piątek, 27 stycznia 2017

Wieprzowina duszona w cebuli

Do przygotowania tego dania świetnie nadaje się łopatka wieprzowa. Podsmażony kawałek mięsa, podlany bulionem i duszony z zarumienioną cebulą. Idealna prostota. Pycha. Polecam.



Składniki:
  • Łopatka wieprzowa ok. 1,2 kg
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 łyżka smalcu
  • Bulion
  • 1 cebula czerwona
  • 1 cebula żółta/ zwykła





Wykonanie:

Mięso myjemy, osuszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Cebule obieramy i kroimy w ćwiartki. Na patelni wykładamy smalec i podsmażamy mięso z każdej strony razem z cebulą. Gdy wszystko będzie zarumienione podlewamy bulionem (ok.1/2 l). Dusimy pod przykryciem do miękkości. Od czasu do czasu mięso obracamy. Jeżeli chcemy uzyskać aksamitny sos, wystarczy na koniec zmiksować płyn razem z cebulą. Cebula w naturalny sposób spowoduje zagęszczenie sosu. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz