Wielokrotnie mówiłam o tym jak bardzo
lubię śledzie. Ta sałatka jest tego doskonałym przykładem. Przepis wymyśliłam
na szybko. „Chodziły” za mną śledzie. Zastanawiałam się co z tego wyjdzie. A
wyszło pysznie. Tylko szkoda, że sałatka tak szybko zniknęła. Polecam.
Składniki:
- 1 opakowanie solonych śledzi w oleju
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 cebula
- 2/3 szklanki pokrojonych korniszonów
- 2/3 szklanki pokrojonej papryki konserwowej
- 2/3 szklanki pokrojonej ugotowanej marchewki
- szczypiorek
- Majonez
- Sól
- Pieprz
Wykonanie:
Wypłukane i
osuszone śledzie kroimy na paski około 1 cm. Jeżeli są zbyt słone warto je
wcześniej wymoczyć w zimnej wodzie około 30 minut. Wszystkie pozostałe stałe składniki
kroimy w małą kostkę. Do miski (najlepiej
szklanej) wykładamy warstwowo: po ½ ilości wszystkich składników.
Początkowo śledzie, później cebulkę, paprykę, ogórki, marchewkę, jajka. Jajka
przyprawiamy lekko solą i pieprzem. Na górę rozsmarowujemy majonez i posypujemy
szczypiorkiem. Następnie wykładamy ponownie te same składniki i kończymy
majonezem i szczypiorkiem. Warto pozostawić na godzinkę w lodówce aby smaki się
przegryzły. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz