Recent Posts

czwartek, 2 lutego 2017

Śledziowa sałatka warstwowa

Wielokrotnie mówiłam o tym jak bardzo lubię śledzie. Ta sałatka jest tego doskonałym przykładem. Przepis wymyśliłam na szybko. „Chodziły” za mną śledzie. Zastanawiałam się co z tego wyjdzie. A wyszło pysznie. Tylko szkoda, że sałatka tak szybko zniknęła. Polecam.



Składniki:
  • 1 opakowanie solonych śledzi w oleju
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 cebula
  • 2/3 szklanki pokrojonych korniszonów
  • 2/3 szklanki pokrojonej papryki konserwowej
  • 2/3 szklanki pokrojonej ugotowanej marchewki
  • szczypiorek
  • Majonez
  • Sól
  • Pieprz







Wykonanie:

Wypłukane i osuszone śledzie kroimy na paski około 1 cm. Jeżeli są zbyt słone warto je wcześniej wymoczyć w zimnej wodzie około 30 minut. Wszystkie pozostałe stałe składniki kroimy w małą kostkę. Do miski (najlepiej szklanej) wykładamy warstwowo: po ½ ilości wszystkich składników. Początkowo śledzie, później cebulkę, paprykę, ogórki, marchewkę, jajka. Jajka przyprawiamy lekko solą i pieprzem. Na górę rozsmarowujemy majonez i posypujemy szczypiorkiem. Następnie wykładamy ponownie te same składniki i kończymy majonezem i szczypiorkiem. Warto pozostawić na godzinkę w lodówce aby smaki się przegryzły. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz