Muszę się przyznać, że policzki wieprzowe
jadłam po raz pierwszy, wołowe już mi się zdarzało. Szkoda, że w sklepach są tak
trudno dostępne. Mięso bardzo delikatne i smaczne. Ja swoje kupiłam w Makro. Do
wykonania tego dania częściowo zainspirował mnie Okrasa. Oczywiście musiałam
coś zmienić, bo pewnie nie byłabym sobą. Zachęcam do wypróbowania przepisu.
Składniki:
- Policzki wieprzowe ok. 1 kg
- Kapusta kiszona ok. 800 g ( ja dałam z 2 słoików o pojemności ok.650 g)
- 150 gram boczku wędzonego
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- Kilka lisków laurowych
- 8 goździków
- Kilka ziaren ziela angielskiego
- 200 ml porto
- 100 ml białego wytrawnego wina
- Sól
- Pieprz
- Mąka
Wykonanie:
Policzki
wieprzowe oczyszczamy z ewentualnych błon. Przyprawiamy solą i pieprzem. Boczek
wędzony kroimy na kawałki. Umieszczamy na patelni. Policzki wieprzowe obtaczamy
w mące i przesmażamy na boczku. Do garnka wykładamy połowę kapusty kiszonej i
przesmażone policzki razem z boczkiem. Na pozostałym tłuszczu smażymy pokrojoną
cebulę i czosnek. Po chwili całość również układamy w garnku. Całość
przykrywamy drugą częścią kapusty. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i
goździki. Podlewamy wszystko porto i winem. Dusimy pod przykryciem około 2 ½ godziny
na wolnym „ogniu”. Czas ten możemy znacznie skrócić używając szybkowara. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz