Recent Posts

wtorek, 17 stycznia 2017

Policzki wieprzowe duszone w kapuście i porto

Muszę się przyznać, że policzki wieprzowe jadłam po raz pierwszy, wołowe już mi się zdarzało. Szkoda, że w sklepach są tak trudno dostępne. Mięso bardzo delikatne i smaczne. Ja swoje kupiłam w Makro. Do wykonania tego dania częściowo zainspirował mnie Okrasa. Oczywiście musiałam coś zmienić, bo pewnie nie byłabym sobą. Zachęcam do wypróbowania przepisu.



Składniki:
  • Policzki wieprzowe ok. 1 kg
  • Kapusta kiszona ok. 800 g ( ja dałam z 2 słoików o pojemności ok.650 g)
  • 150 gram boczku wędzonego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • Kilka lisków laurowych
  • 8 goździków
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • 200 ml porto
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • Sól
  • Pieprz
  • Mąka





Wykonanie:

Policzki wieprzowe oczyszczamy z ewentualnych błon. Przyprawiamy solą i pieprzem. Boczek wędzony kroimy na kawałki. Umieszczamy na patelni. Policzki wieprzowe obtaczamy w mące i przesmażamy na boczku. Do garnka wykładamy połowę kapusty kiszonej i przesmażone policzki razem z boczkiem. Na pozostałym tłuszczu smażymy pokrojoną cebulę i czosnek. Po chwili całość również układamy w garnku. Całość przykrywamy drugą częścią kapusty. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i goździki. Podlewamy wszystko porto i winem. Dusimy pod przykryciem około 2 ½ godziny na wolnym „ogniu”. Czas ten możemy znacznie skrócić używając szybkowara. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz