Macie ochotę na trochę odmiany ? Dzisiaj
proponuję właśnie takie danie. Może być daniem głównym, przystawką czy też
daniem na grilla. Składniki dostępne w każdym sieciowym sklepie. Polecam.
Składniki:
- Mięso mielone wołowe – 500 gram
- Kilka suszonych pomidorów w oleju
- 1 cebula
- Sól
- Pieprz
- Czosnek kilka ząbków
- Bakłażan
- Czosnek kostka knorr
- Natka pietruszki
- Majonez
- Jogurt naturalny
- Odrobina cukru
Wykonanie:
Bakłażana myjemy
i kroimy na centymetrowe plastry. Posypujemy solą i układamy na sicie na około
20 minut. Cebulę, 2 ząbki czosnku i kilka suszonym pomidorów rozdrabniamy (możemy użyć mikserka). Dodajemy do mięsa
mielonego. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i formujemy burgery. Teraz
czas aby przygotować sos. Natkę pietruszki (pęczek)
wstępnie kroimy. Wkładamy do mikserka. Dodajemy majonez, jogurt (po sporej łyżce), 2 ząbki czosnku, sól i
cukier i pieprz do smaku. Całość miksujemy. Na rozgrzanym grillu układamy bakłażana,
posypujemy rozkruszoną kostką czosnku knorr. Również na grillu układamy
burgery. Grillujemy kilkanaście minut. W trakcie przewracamy. Na talerzu układamy
bakłażana na niego burgery i całość polewamy sosem. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz