Recent Posts

wtorek, 24 stycznia 2017

Burgery z suszonymi pomidorami na grillowanym bakłażanie z sosem pietruszkowo – czosnkowym

Macie ochotę na trochę odmiany ? Dzisiaj proponuję właśnie takie danie. Może być daniem głównym, przystawką czy też daniem na grilla. Składniki dostępne w każdym sieciowym sklepie. Polecam.



Składniki:
  • Mięso mielone wołowe – 500 gram
  • Kilka suszonych pomidorów w oleju
  • 1 cebula
  • Sól
  • Pieprz
  • Czosnek kilka ząbków
  • Bakłażan
  • Czosnek kostka knorr
  • Natka pietruszki
  • Majonez
  • Jogurt naturalny
  • Odrobina cukru






Wykonanie:

Bakłażana myjemy i kroimy na centymetrowe plastry. Posypujemy solą i układamy na sicie na około 20 minut. Cebulę, 2 ząbki czosnku i kilka suszonym pomidorów rozdrabniamy (możemy użyć mikserka). Dodajemy do mięsa mielonego. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i formujemy burgery. Teraz czas aby przygotować sos. Natkę pietruszki (pęczek) wstępnie kroimy. Wkładamy do mikserka. Dodajemy majonez, jogurt (po sporej łyżce), 2 ząbki czosnku, sól i cukier i pieprz do smaku. Całość miksujemy. Na rozgrzanym grillu układamy bakłażana, posypujemy rozkruszoną kostką czosnku knorr. Również na grillu układamy burgery. Grillujemy kilkanaście minut. W trakcie przewracamy. Na talerzu układamy bakłażana na niego burgery i całość polewamy sosem. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz